Izdvojene vestiPolitika

Vučić: Teror protiv srpskog stanovništva na KiM se intenzivira

SrbijaRealno/Njujork/09.02.24. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se teror prištinskog režima protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji intezivira, uklјučujući i fizičke napade na Srbe, i da je u uslovima tekućeg progona Srba postalo sasvim jasno zašto Priština odbija da ispuni obavezu formiranja ZSO.

“Iako je činjenica da međunarodna zajednica označila Prištinu kao isklјučivog krivca za ovu eskalaciju, Priština se suštinski nije suočila sa ozbilјnim posledicama svog delovanja. Ali teror protiv srpskog stanovništva se intenzivira, što uklјučuje i fizičke napade na Srbe”, naveo je Vučić u svom govoru na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

On je naveo i da su se napadi na srpsku imovinu i privatnu imovinu Srpske pravoslavne crkve poslednjih godina povećali.

“Ovo je kvantitativno potvrđeno podacima, 2023. godine je 179 etnički motivisanih zločina zabeleženo. Ovo je slučaj institucionalnog fizičkog i strukturnog nasilјa koje je praćeno upadima albanskih oružanih snaga u institucije koje finansira Republika Srbija i kojim se napadaju isporuke novaca, za plaćanje socijalnih davanja i školarina”, rekao je Vučić.

On je istakao i hapšenje i maltretiranje poštanskih službenika koji na zakonit način, kao i u prethodnih četvrt veka transparentno pokušavaju dostaviti novac lјudima kojima pripada.

“Posebno ističem da Priština sve otvorenije i bezobzirnije u sprovođenju progona Srba koristi oružane formacije. Te formacije su sastavlјene gotovo isklјučivo od kosovskih Albanaca, čije postojanje na teritoriji Kosova i Metohije je nepobitno, nelegalno i u suprotnosti sa rezolucijom Saveta bezbednosti 1244”, poručio je Vučić.

On je podsetio da su od novembra 2022. godine takve naoružane formacije koristile nesrazmernu silu protiv srpskog stanovništva 98 puta, od čega 83 puta na severu Kosova i Metohije.

“Koristeći mehanizme privremenih institucija, u periodu od novembra 2022. izvršile su 38 upada na sever Kosova i Metohije i uz nelegalnu eksproprijaciju zemlјe u privatnom vlasništvu Srba i Srpske pravoslavne crkve, uspostavile kontinuirano prisustvo na ovom području, gde Srbi čine više od 97% stanovništva”, rekao je Vučić. arbitrarna hapšenja istaknutih srpskih pojedinaca.

“Vrše akte masovnog zastrašivanja srpskog stanovništva kroz onemogućavanje slobode kretanja Srba putem bezrazložnih zaustavlјanja, ponižavajućeg postupanja, prebijanja pa čak i vršenja drugih akata nasilјa na ilegalno uspostavlјenim punktovima i na drugim mestima na čitavom području Severnog Kosova”, rekao je Vučić.

On je dodao da prištinski režim vrši pritisak na Srbe i putem bezrazložnog otvaranja vatre i gotovo stalnim prisustvom oklopnih borbenih vozila u mirnim urbanim sredinama, putem nelegalne eksproprijacije zemlјe u privatnom vlasništvu Srba, koju potom koriste za izgradnju novih objekata vojne namene na tom prostoru.

“Donošenje odluka o uzimanju zgrada u vlasništvu srpskih institucija, koji su vlasnici tih objekata više od jednog veka, nasilno otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve, narušavaju specijalne zaštitne zone oko objekata Srpske pravoslavne crkve, podsticanje i uništavanje srpskih grobalјa, zavođenje ilegalnog embarga na srpsku robu i zaplene legalne robe u vlasništvu srpskih trgovaca”, naveo je Vučić.

On je ukazao da spisak protivpravnih aktivnosti Prištine nije time iscrplјen i širi je kada se uklјuči delovanje protiv Srba u svim drugim oblastima Kosova i Metohije.

“Podsećenja radi, naoružane grupacije Albanaca na Kosovu i Metohiji su prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN morale da budu demilitarizovane, što podrazumeva i zabranu njihovog ponovnog formiranja u jednom ili drugom obliku. Nјihovo opremanje savremenom vojnom opremom je nesumnjivo suprotno sa rezolucijom”, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, nasilјe i progon koji Priština sada otvoreno sprovodi protiv Srba, prirodni je deo dugotrajnog sistematskog i široko rasprostranjenog napada na srpsko civilno stanovništvo na čitavom prostoru Kosova i Metohije.

On je podsetio i da se Priština obavezala na uspostavlјanje Zajednice srpskih opština i ocenio da bi se njenim formiranjem u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine, koje Priština uporno odbija da sprovede, stvorila atmosfera u kojoj bi Srbi imali barem šansu za dostojanstven život i zaštitu od progona i nasilјa.

“Zato je u uslovima tekućeg progona Srba postalo sasvim jasno zašto Priština odbija da ispuni obavezu formiranja ZSO. Umesto stvaranja uslova za opstanak Srba na teritoriji Kosova i Metohije, svedoci smo dobro isplaniranih sistematskih i široko rasprostranjenih mera, kojima se namerno kreiraju nepodnošlјivi uslovi života i vrši progon Srba, te onemogućava fizički opstanak srpskog stanovništva na teritoriji Kosova i Metohije”, zaklјučio je Vučić.

Vučić: Ukidanje dinara na KiM direktan udarac na opstanak Srba i formiranje ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji da ukidanje dinara od strane Prištine predstavlјa direktan udar na opstanak Srba na KiM, kao i na formiranje Zajednice srpskih opština.

“Svako sprečavanje finansiranja srpskih škola, vrtića, fakulteta, bolnica, kao i ambulanti i domova zdravlјe predstavlјa direktan udar kako na opstanak Srba, tako i na formiranje ZSO”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je očito da je upravo stvaranje nepodnošlјivih uslova za život i uskraćivanje mogućnosti opstanka Srba jedini cilј režima u Prištini, koji kroz akt strukturnog nasilјa intenzivira višegodišnji dobro isplaniran i sistematičan napad na srpsko stanovništvo “kojim je suštinski počeo otvoreni progon Srba sa Kosova i Metohije.

Istakao je da će u tom smislu činjenično razobličiti potpunu neutemelјenost argumentacije režima u Prištini koji tvrdi da je meru ukidanja dinara i uvođenja evra kao jedinog platnog sredstva preduzeo isklјučivo u svrhu obezbeđivanja navodne vladavine prava.

“Molim vas da imate u vidu da tzv. rukovodstvo kosovskih Albanaca koristi termin vladavina prava kako bi isklјučivo naneo štetu Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Radi se o toliko rasprostranjenoj praksi da privremene institucije samouprave već osam godina javno i otvoreno odbijaju da izvrše pravosnažnu i konačnu odluku sopstvenog vrhovnog suda o vraćanju zemlјišta koje je u vlasništvo srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani”, naveo je predsednik Srbije.

Ističe da veruje, ako imamo u vidu da je takav odnos Prištine prema primeni načela vladavine prava u slučaju objekta svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska, koji je pod danonoćnim obezbeđenjem Kfora i okružen čisto albanskim naselјenim mestima, a koje nastanjuje veća zajednica monaha Srpske pravoslavne crkve, da je jasno kakvim uslovima režim u Prištini podvrgava obično srpsko stanovništvo koje je takođe predmet deklarativne zaštite tobožnje prištinske vladavine prava.

Naglasio je da su u kontekstu takve prištinske tzv. vladavine prava podvrgnuti Srbi i da je islustrativan primer taj što je nedavno takozvano kosovsko pravosuđe koje Srbe na Kosovu i Metohiji i potencijalne srpske povratnike masovno progoni pod lažnim optužbama za ratne i druge zločine jednostavno donelo odluku da pripadnik ilegalnih takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga Azem Kurtaj, koji je na Badnje veče 2023. godine iz službenog vatrenog oružja upucao srpsko dete Stefana Stojanovića, 11 godina starog i njegovog rođaka Milaša, 21 godinu, sada bude slobodan čovek i brani se sa slobode.

“Ali ne da se brani od optužbi za očigledan pokušaj ubistva deteta, već za delo koje je ekvivalentno izazivanju opšte opasnosti, kao kada neko recimo baca petarde u novogodišnjoj noći. U tom smislu ne sme se izgubiti iz vidokruga da je ovo samo jedan od čak 470 nekažnjenih etnički motivisanih napada na Srbe, Srpsku pravoslavnu crkvu i njihovu imovinu u 2021, od kada je na čelu takozvanog rukovodstva kosovskih Albanaca Alјbin Kurti, koji sada rukovodi progonom Srba. Među tim incidentima od kojih su počeli 2021. godine su i dramatični slučajevi nebrojenih policijskih prebijanja i maltretiranja Srba, pa čak i brutalnog i neisprovociranog upucavanja Dragiše Galјka i još četvorice Srba. Zašto prištinski režim nije smatrao da je vredno čak ni da formalno sprovodi istrage? Poređenja radi tokom čitavih devet godina, pre Kurtijevog dolaska na vlast 2021. na Kosovu i Metohiji registrovano je ukupno 669 takvih etničkih motivisanih napada, što je povećanje od 300 odsto”, naveo je Vučić.

Ističe da prištinski režim kreira nepodnošlјive uslove za život i stavlјa Srbe van zakona i vrši njihov progon.

“Sada tvrde da je odluka o ukidanju legalnog platežnog sredstva dinara doneta kako bi se sprovodila vladavina prava. Iako sama ova činjenična protivrečnost otkriva da se ne radi ni o kakvoj, pa ni formalnoj vladavini prava, već isklјučivo o mehanizmu dovršetka kreiranja nepodnošlјivih uslova života za Srbe i njihovog progona”, naveo je Vučić.

Vučić: Dinar legalno valuta na KiM, evro uveden jednostranom odlukom Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je dinar legalno sredstvo plaćanja u Srbiji i da samim tim ne može biti zabranjen na KiM kao delu teritorije koja je u sastavu Srbije, a koja je rezolucijom 1244 UN stavlјena pod međunarodnu upravu, dok je evro uveden na protivpravni način jednostranom odlukom političkog rukovodstva u Prištini.

“Ova opasna mera režima u Prištini je preduzeta na protivpravan način i zbog toga što je evro legalna međunarodna valuta koju za područje EU emituje Evropska centralna banka (ECB). Usled toga, očigledno je da je prištinsko rukovodstvo poseglo za nelegalnom upotrebom eura što je u svojim javno dostupnim informacijama naveo EU i ECB, navodeći, da tzv. Kosovo, usvojilo evro jednostrano 2002. godine i od tada ga koristi kao svoju de facto valutu”, naglasio je Vučić na vanrednoj sednici Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN).

Vučić je istakao da iz toga proizilazi da evro nije legalno sredstvo plaćanja na tzv. Kosovu.

“Dakle, nametanje evra je u ovom slučaju nepobitno učinjeno ne u svrhu bilo kakve vladavine prava, već bez ikakvih pravnih osnova i odgovarajućih aranžmana sa EU i samo isklјučivo u svrhu dovršetka kreiranja nepodnošlјivih uslova života za Srbe i njihovog progona sa KiM”, ocenio je Vučić.

Vučić je istakao da da je odluka o ukidanju dinarskog platnog prometa, odnosno dinara kao legalnog sredstva plaćanja na teritoriji KiM, samo jedna u nizu ozbilјnijih, planskih, dobro organizovanih i dugotrajno sprovođenih i sistematskih mera Prištine, kojima se vrši napad na srpsko stanovništvo, a kojima je krajnji cilј kreiranje nepodnošlјivih uslova života za Srbe i njihov progon sa KiM.

“Teška situacija na teritoriji Kosova i Metohije, posebno položaj srpskog stanovništva, drastično se pogoršao nakon aprilskih izbora u četiri opštine na severu KiM. Nakon što su politički predstavnici većinskog srpskog stanovništva u tim opštinama, zbog pojačane represije i političkog obračunavanja, na zahtev svojih birača napustili privremene institucije samouprave, usledili su dodatni pritisci i napadi Prištine na srpski narod”, podsetio je Vučić.

Vučić je podsetio da je Priština suprotno volјi Srba raspisala i održala izbore u te četiri opštine.

“Iz razloga koji su opravdani i jasni, Srbi su ove izbore bojkotovali. Više od 97 odsto stanovnika severa KiM čine Srbi, pa je tako na ove navodne izbore tada izašlo svega 0,029 odsto od ukupnog broja Srba i tek nešto više od tri odsto ukupno upisanih birača. Izbori su održani u potpuno nedemokratskim uslovima, a nelegitimni albanski gradonačelnici nasilno su zaposeli lokalne samouprave uz pomoć teško naoružanih pripadnika navodne specijalne policije, odnosno pripadnika veoma dobro naoružanih albanskih oružanih formacija”, podsetio je predsednik Srbije.

On je dodao da je nakon toga usledilo uklanjanje simbola Srbije i isticanje obeležja tzv. Kosova.

“Srbima, koji su do tada radili u lokalnim samoupravama, zabranjeno je da pristupe svojim radnim mestima, a sami objekti opština su ograđeni i opasani bodlјikavom žicom. Ovakva situacija dovela je do mirnih protesta Srba, na koje su albanske oružane grupacije reagovale tako što su samo 29. maja ranili više od 50 Srba. U tim događajima došlo je i do tragičnog i za svaku osudu ranjavanja pripadnika KFOR-a, koji su iz nama nerazumlјivih razloga namerno ili nenamerno praktično omogućili sprovođenje cilјeva Alјbina Kurtija”, rekao je Vučić.

On je naglasio i da je tada iz vatrenog oružja ranjeno četvoro Srba, a jedan učesnik protesta, Dragiša Galјak, je rafalom iz automatskog oružja upucan u leđa.

“Kao što smo već navodili, niko od prištinskih naoružanih formacija nije podvrgnut procesuiranju za ovo nasilјe nad Srbima. Posle tih događaja, državni sekretar SAD (Entoni Blinken) i visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelј, generalni sekretar NATO-a (Jens) Stoltenberg, kao i gotovo svi drugi međunarodni zvaničnici, su jasno i direktno optuživali Prištinu za eskalaciju na terenu”, naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da su od njega na sastanku Europske političke zajednice u Kišinjevu francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc tražili da pozove Srbe na KiM da potpišu peticiju za smenu albanskih gradonačelnika u većinski srpskim opštinama na severu.

“Ja sam im rekao da ne teraju Srbe koji su pod brutalnom represijom da potpisuju peticiju i da ih time ne ponižavaju. Rekao sam i da ta peticija nema nikakvog smisla jer je očito da niko u Evropi nigde ne može da legalno i legitimno vlada ako je izabran sa tri posto glasova od ukupnog broja birača. U ovom slučaju tako su izabrani Albanci u sredinama gde Srbi čine 97 posto stanovništva. Nažalost, niko nije hteo da to sluša i da pomogne da se Kurtijevi zločini zaustave. Umesto da od Prištine zahtevaju bezuslovnu deeskalaciju, oni su od Srba tražili da bezuslovno učestvuju na novim izborima koje Kurti nije ni imao nameru da organizuje ili omogući”, naglasio je Vučić.

Vučić: Srbija nije ničija marioneta već nezavisna, slobodna i slobodarska zemlјa

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras, na kraju vanredne sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na KiM u replici na izlaganje Alјbina Kurtija, da Srbija nije ničija marioneta već slobodna, nezavisna i slobodarska zemlјa, kao i da je na KiM prema Povelјi UN i Rezoluciji 1244 jedino prekršen teritorijalni integritet Srbije.

“Neko mora da shvati da u skladu sa povelјom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244 jedini teritorijalni integritet koji je prekršen jeste teritorijalni integritet Srbije. Nema drugih zemalјa u kojima je došlo do kršenja teritorijalnog integriteta. I konačno moram da zahvalim i izrazim zahvalnost za 109 zemalјa unutar UN koje nisu priznale nezavisnost Kosova, da zahvalim 109 naroda u svetu koji se drže Povelјe UN i Rezolucije 1244”, rekao je Vučić.

Takođe, naveo je da je pomenuto u SB UN da je Srbija produžena ruka Rusije.

“Kao ponosni predsednik Srbije, a govorim svima vama i vidite da mi je lako da vas pogledam u oči i kažem – da je Srbija nezavisna, suverena, slobodarska zemlјa, da mi nismo ničije marionete, ni SAD, Rusije ili bilo koje druge zemlјe u svetu i tako će i ostati”, poručio je Vučić.

Naglasio je da je zato toliko ponosan što je video našu prelepu zastavu koja se vijori pred zgradom Ujedinjenih nacija.

“Hvala vam još jednom što ste me saslušali i što ste mi dali priliku da vam se obratim”, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je pre toga nalgasio da većina zemalјa koje su protivno Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija priznale nezavisno Kosovo pokušavaju da nađu dovolјan razlog i opravdanje za sve što je Priština radila i da je to efekat koji ima događaj 24. septembra, što je Srbija kao država osudila.

“Ali neko mora da objasni i kaže šta se zapravo desilo i zašto ja to nisam pomenuo tokom govora. Pre svega, nije dobro da ništa nismo čuli o pokušajima ubistva srpske dece zato što su nosili badnjak. Ali morate da znate da smo deset meseci pre slučaja Banjska pregovarali smo sa EU i SAD i pokušali smo da udovolјimo, preklinjali i molili Srbe da se pomere sa barikada koje su podignute zbog konstantnog sistematičnog napada Prištine na njih. I ja sam sam primio sve garancije i od SAD i od EU i pokušavao sam da ubedim kosovske Srbe da prihvate te garancije”, rekao je Vučić.

Istakao je da su verovali njemu, ali ne i EU i SAD.

“Rekli su – oni će da prekrše i zaborave sve, a naše će loviti kao zečeve. Ja sam rekao ne možemo da dobijemo više, moramo da verujemo našim evropskim i američkim partnerima. Oni su rekli uradićemo to, ali i dalјe ne verujemo da će oni da ispoštuju to što su nam obećali”, rekao je Vučić.

Naglasio je da su tri meseca posle toga vlasti u Prištini počela da love Srbe koji su podizali barikade.

“I to je bio jedan od razloga zašto su ti lјudi koji su rođeni i ceo svoj život živeli na Kosovu, želeli da odbrane svoja ognjišta, da odbrane svoje porodice. Jesu li oni to s pravom uradili? Ne verujem, ali morate da znate pravi razlog. Čak i posle toga počeli smo istražni proces i videćemo optužnice. Ali neko mora da shvati da u skladu sa povelјom UN i Rezolucijom 1244 jedini teritorijalni integritet koji je prekršen jeste teritorijalni integritet Srbije”, naglasio je Vučić.

Vučić: Aktuelna situacija na KiM je u suprotnosti sa rezolucijama UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu zakazana zbog situacije koja u suprotnosti sa rezolucijama i povelјama UN, a koja bi mogla da uzrokuje nepopravlјivu štetu.

On je na vanrednoj sednici SB o Kosovu i Metohiji, zakazanoj na zahtev Srbije rekao da je neposredan povod za sednicu potez tzv Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje dinar od 1. februara, čime je izvršena kulminacija napada na Srbe i nealbansko stanovništvo, budući da je njihov opstanak na teritoriji južne srpske provincije u ogromnoj meri direktno zavisan od priliva dinarskih sredstava, pre svega iz budžeta Republike Srbije.

“Podaci da Republika Srbija iz ovog budžeta isplaćuje 60.946 plata i penzija na Kosovu i Metohiji, 2.430 stipendija za studente i da finansira narodne kuhinje koje zadovolјavaju osnovne potrebe oko 2.000 socijalno najugroženijih građana, pokazuju da je ova mera napad pre svega na srpsko stanovništvo i da situaciju na teritoriji Kosova i Metohije čini teškom. Samo ove brojke jasno pokazuju da ogroman broj stanovnika na teritoriji Kosova i Metohije direktno ili indirektno zavisi od dinarskih primanja iz budžeta Republike Srbije. Usled toga, očito je da zabrana dinarskog platnog prometa, odnosno ukidanje dinara kao sredstva plaćanja, direktno lišava ogroman broj stanovnika osnovnih ličnih sredstava za život”, rekao je Vučić.

Istakao je i da 1.794 srpskih i nealbanskih polјoprivrednih gazdinstava na teritoriji Kosova i Metohije direktno zavisi od dinarskih subvencija iz Republike Srbije, dok opstanak 922 privredna subjekta u vlasništvu Srba na Kosovu i Metohiji, koji su direktno zavisni od dinarskog platnog prometa, više operativno nije održiv i moguć.

“Da sumiram, odluka da se zabrani dinarski platni promet, time Priština direktno onemogućava svako funkcionisanje svih društvenih, zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, kulturnih i drugih institucija koje omogućavaju Srbima da sebi i svojim porodicama obezbede osnovne životne namirnice, školuju se, leče, kupuju lekove i čine sve ono drugo što se danas smatra uobičajenim životom sa minimumom lјudskog dostojanstva”, rekao je on.

Prema njegovim rečima te institucije predstavlјaju osnovu za formiranje Zajednice srpskih opština, čije nadležnosti i struktura su jasno definisani sporazumom o opštiniskim principima potpisanim 2015. godine, a koji precizno je definiše da Srbija ima pravo da finansira ZSO”, rekao je Vučić.

Back to top button