Izdvojene vestiSrbija

Вучић: Урађен велики посао, стабилно снабдеванје електричном енергијом током зиме

СребијаРеално/ОБРЕНОВАЦ/11.11 – Председник Србије Александар Вучић изјавио једанас у Обреновцу да ће радови на ревитализацији блока Б1 у Термоелектрани Никола Тесла Б бити завршени 25. новембра и истакао да је урађен велики посао који ће обезбедити Србији стабилно снабдевање струјом током зиме. Председник Србије је најавио и да ће се наредних дана разговарати о цени електричне енергије за привреду, која ће, како је рекао, морати да буде повољнија него на берзи, али ипак нешто виша него до сада, како би тиме били задовољни и привредници, али да ЕПС не буде оштећен.

Вучић је прецизирао да ће радови бити завршени 25. новембра и да ће блок Б1 бити укључен на мрежу 26. новембра и додао да је у то време планиран и његов сусрет са председником Русије Владимиром Путином.

“Од тада више немамо проблема са струјом”, истакао је Вучић и додао да Србија неће морати по високим ценама да уводи струју, с обзиром да ће бити тешка зима.

Похвалио је раднике за, како каже, невероватан посао који су урадили.

“Ово су прави хероји кој су даноноћно радили букавлно најтеже послове. Имали су чак 58.000 заваривања… Невероватно је колики је посао урађен. Од овога живи Србија – има на дневном нивоу 650 мегавата струје”, рекао је председник током обиласка ТЕНТ Б.

Вучић је напоменуо да наше комшије, земље у окружењу, имају проблема са струјом и да, на пример, Северна Македонија сада узима лигнит са КиМ, као и да Црна Гора и Албанија увозе око 50 одсто струје.

Каже да ће Србија гледати да помогне суседима, али када ми будемо имали довољно и када изградимо нека нова постројења.

Вучић је рекао да и ЕУ треба да донесе закључак по питању коришћења нуклеарки и да ћемо видети да ли ће Србија имати довољно пара у наредних 10 или 15 година и за нуклеарну енергију, пошто ћемо трошити све више струје и гаса.

Додао је да се наша земља свакако у овој ситуацији боље снашла од земаља у окружењу, али да то не бисмо успели да није било фантастичних радника, које је назвао херојима.

Председник је навео да они имају пристојне плате, у просеку око 105.000 динара, али да раде у веома тешким условима.

“Урадили сте велики посао за државу, због овога ћемо имати довољно струје”, поручио је Вучић.

“Прави хероји који даноноћно раде најтежи посао! Хвала вам на труду, раду, енергији и на свему што чините јер ваш посао је од пресудног значаја за нашу земљу”, написао је председник на Инстаграму.

Радови које изводе углавном српске фирме почели су 2. маја ове године, а планирано је да трају до 28. новембра.

Генерални директор “Електропривреде Србије” (ЕПС) Милорад Грчић раније је најавио да би радови могли да буду завршени 11 дана пре тог рока.

Вредност радова је 90 милиона евра, а када буду завршени, снага овог блока биће повећана за најмање 20 мегавата.

“Наћи ћемо најбоље решење за цену струје привредницима”, поручио је.
Председник је током обиласка Термоелектране Никола Тесла Б у Обреновцу, рекао да ће се наредних дана разговарати о цени електричне енергије за привреду, која ће, како је рекао, морати да буде повољнија него на берзи, али ипак нешто виша него до сада, како би тиме били задовољни и привредници, али да ЕПС не буде оштећен.

Истовремено, председник је поручио да цена струје за грађане остаје иста, односно да се о евентуалном поскупљењу до сада није ни разговарало.

На питање новинара шта ће после 1.децембра бити са ценом струје за привреду, Вучић је рекао да већ у понедељак следи важан састанак на ту тему.

Он је приметио да повољнија цена електричне енергије за привреднике и јесте један подстрек за инвеститоре да улажу код нас.

“Код нас су више плате него у регион, али инвеститори долазе овде. Рачунамо да ће Србија на крају године имати 62-63 одсто укупних инвестиција на Западном Балкану, али зато морамо да бринемо о великим потрошачима струје и гаса”, рекао је Вучић.

Додао је да су највећи потрошачи Железара Смедерево и борски Зиђин, као највећи, са којима је договорена цена електричне енергије, те да се са другима разговара у оквирима које дрзава може да поднесе.

“То значи да цена мора да буде нешто изнад цене коштања, без обзира на значај тих компанија за Србију, да не би ЕПС правио додатне губитке. Гледаћемо да за фирме обезбедимо много бољу цену него на берзи, али да буде нешто виша него данас”, рекао је Вучић.

Када је реч о грађанима, цена струје, истакао је, како ствари сада стоје, остаје иста.

“Све и да повећамо за неки проценат, опет би била најјефтинија у Европи. Али, нисмо ни размишљали о томе”, поручио је председник.

Поновио ј да се повољнијом ценом струје за привреднике делује подстицајно на њих, за будућа улагања, јер држава жели да инвеститори остану овде, да су им погони у нашој земљи, јер својим радом доприносе стварању већег БДП-с Србије.

“Наћу ћемо ресење да буду задовољни сви, и ЕПС и привредници, то је најважније”, рекао је Вучић и додао да и у ЕПС-у то разумеју.

Back to top button