Izdvojene vestiSrbija

Вучић: Војска није ни слична ономе што је била, само име је исто

СрбијаРеално/НИШ/12. 12 – Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да Војска Србије, када је он дошао на место министра одбране, и данашња није ни слична, да је она сада много боља опремљена, а да војници имају значајно већа примања.

Вучић је, на питање да прокоментарише критике војног синдиката да ситуација у Војсци није тако како се приказује, рекао да је прочитао то саопштење, и да у њему има ствари које су истините, нешто што није спорно.

Указао је да синдикат не спори и изражава задовољство модернизацијом војске.

„Оно што кажу јесте да постоји одлив људи, да је попуњеност лоша. Али одлив је данас много мањи, а услови су много бољи. Сасвим сигурно услови нису били бољи када сам ја постао министар одбране. Kада сам наследио министарство имали смо готово непостојећу војску у оперативном и буквалном смислу те речи“, објаснио је он.

Вучић је подсетио да је војска тада имала свега два МИГ21, који се актуелно називају мртвачким сандуцима који лете, један МИГ19, који је био више на ремонту него у ваздуху, да је војска могла тада само да сања о ономе што има данас, јер није имала ни падобране, чизме, опрему.

Нагласио је да су плате у Војсци порасле за 70 одсто.

„Да ли су ствари идеалне? Први кажем да нису и за мене никада неће бити. Увек ћу се борити да направимо бољи резултат, да будемо успешнији, неко ко ће моћи да се поноси не само нашим војницима, њиховом храброшћу, дисциплином и њиховом љубави према Србији, већ и опремом и оружјем које је данас неупоредиво снажније, јаче и боље него раније. Није ни слична тадашњој војска, само је име исто“, подвукао је он додајући да не може да се пореди.

Вучић је казао да је поносан на тај напредак.

Навео је и да се на годишњем нивоу троши 250 милиона евра за набавке из домаће наменске индустрије, а из иностранства још 500 милиона евра, што су два војна буџета.

„Енормна су улагања у нашу војску, уз годишње, а некада два пута годишње повећање плата.Просечно припадник наше Војске и Министарства одбране у овиом тренутку има укупна примања, у шта су укјуцена дежуарства и додатне смене, 120.000 динара. Примања нису мала, али су оптерећени војници, официри, подофицири, јер раде посао за двоје људи“, објаснио је Вучић.

Истакао је да ће због тога плате наставити да расту и да ће се радити на бољој попуни у будућности.

„Kада сам дошао у Министарство одбране сећам се да је плата разводника и десетара била око 36.000 динара, данас је 58.000. Неко ће да каже то није довољно, није, али је много боље и више“, додао је он.

На крају Вучић се захвалио на гостопримству у Нишу и Нишавском округу, рекавши да су многе добре ствари урађене.

Посебно се захвалио Војсци и Министарству одбране на свему што иначе раде за наш народ, пожелевши њиховим припадницима срећне празнике.

„Нека живи Војска Србије, нека живи Србија“, речи су којима је Вучић завршио тродневну посету Нишу.

Back to top button