Izdvojene vestiSrbija

Вучић: Вратио сам Скупштини Србије на разматрање Закон о експропријацији

СрбијаРеално/БЕОГРАД/8.12 – Вратио сам Народној скупштини на разматрање Закон о експропријацији, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Након консултација са правним стручњацима у вези са Законом о експропријацији у складу са чланом 19 одлучио сам да вратим Народној Скупштини Закон о изменама и допунама Закона о експропријацији, навео је председник Србије. „Није било јавне расправе уз чудно објашњење. Ковид је. Ма немојте. Сви би позвали на страначке скупове и пет милиона људи, а за јавну расправу им је ковид проблем. У складу са тим, консултовао сам се са правним стручњацима и нашао сам још ствари које нису добре“, објаснио је Вучић.

Говорећи о изменама закона Вучић је навео да је донео и потписао одлуку о враћању Народној скупштини на разматрање Закон о изменама и допунама о експропријацији.

„Од професора Правног факултета сам добио уверавање да могу да се позовем на правне норме како бих Народној скупштини вратио овај закон на разматрање“, казао је Вучић.

„Инсистирао сам да се овај закон врати на разматрање. То значи да је овај Закон о експропријацији враћен Народној скупштини по процедури, они могу сутра већ одлуку којом ће да повуку тај закон, али не пре моје одлуке. Мој предлог Влади Републике Србије је да не доноси никакав нови закон, већ да замоли све остале фирме, конвент, да се направи најшира јавна расправа, која може да траје и до шест месеци, како би се нашло решење“, рекао је Вучић.

Коментаришући Закон о референдуму и народној иницијативи, Вучић је рекао да у том закону није видео ништа спорно.

„Мој посао је да чујем глас свих људи. Ово је моје обраћање грађанима Србије, али и грађанима Горњих Недељица. Ја се обраћам људима који су забринути. Сви они су знали да ту нема моје кривице, и знају да ја нисам довео Рио Тинто овде. Изменама закона и враћањем Закона о експропријацији сви захтеви, од којих су неки били оправдани, а неки само политички хир, испуњени су, јер нама је брига о грађанима најважнија“, рекао је Вучић.

Вучић је претходно у обраћању грађанима поводом актуелних протеста и компаније „Рио Тинто“, као и Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи рекао да је претходне две године, посебно и претходних седам, су биле неке од година у којима можемо да се похвалимо.

„14. децембра очекујемо да нам четири поглавља буду отворена, цео један кластер. То говори да смо много тога урадили у сарадњи са ЕУ, и да се налазимо на добром путу“, рекао је Вучић и додао да су хтели да покажу људима како могу да промене све оно што није било мењано у претходних 70 година.

Вучић је показао целу мапу, мрежу аутопутева који су изграђени, као и железничку инфраструктуру.

„Све то смо урадили градећи по Србији што није урађено у претходним деценијама. Постојала је потреба да се све то убрза“, казао је Вучић и додао да се могло још двоструко више да није било аљкавости и непосвећености неких људи.

Back to top button