Srbija

Вучић забринут због ширења новог соја короне

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.12 – Много сам забринут због новог соја корона вируса, ми смо све обезбедили, али ако омикрон сој почне да дивља, ми немамо болнице за људе, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић у емисији “Прва тема” на ТВ Прва.

Вучић се осврнуо на бројеве у Великој Британији и Италији и нагласио да се најежио када је сазнао број оболелих у једном дану.

“Да имамо десет пута мање ми то не можемо да поднесемо”, нагласио је и казао да не видимо све људе који умиру од короне јер “не иду сви у болнице”.

“Мисле да је кијавица или нешто друго па не преживе, па не можете да их водите да су умрли од короне када нисте ни констатовали да имају корону. А један део умре од излива крви у мозак, умру од срца. Неки су нам спортисти умрли од потпуно других болести, али од утицаја короне од пре 6, 7 месеци. Много проблема са тим имамо. Тај омикрон сој је напад на здравствени систем пре свега”, оценио је председник.

Шта да радите ако имате седам дана по 12, 15 100 хиљада људи. Да све своје максимуме превазиђемо можемо да држимо по 25 хиљада људи. Страх ме, Страх ме велики. Није то велики број ни у Београду сада али не знам шта ће бити за месец, месец и по, два месеца. Шта ћемо да радимо са болницама? Кажу лакши је, преживећемо. Супер. А шта ћемо да радимо са дијабетичарима, срчаним болесницима, свим онима који морају у болницу. А кад погледате, ми смештамо више него немци који су најразвијенија земља у Европи, навео је Вучић.

“Република Српска не може без Србије, али Србија нема право да уцењује РС. Имам добар, пријатељски однос са Милорадом Додиком, али мислим да је лоше и катастрофално да постављам услове било какве. Србија неће подржати било какве санкције било коме из Републике Српске”, рекао је председник.

О кандидатури за председника СНС Вучић је рекао да се више неће кандидовати за председника странке.

“Постоје две опције. Ако не будем изабран за председника Србије, онда ће свакако неко други преузети СНС, а ако бих био изабран, онда би ме то растеретило и значило би ми да могу лакше да обављам посао председника. Мени су свакако сви грађани исти”, поручио је Вучић.

Изјавио је да нема информацију о поновном хапшењу бивше државне секретарке Дијане Хркаловић.

“Немам информацију да је ухапшена. Људи често мешају притвор и затвор. Није питање притвора, битно је суђења и какву ћеш казну да добијеш”, рекао је Вучић и подсетио да се притвор одређује у случајевима када постоји опасност од понављања кривичног дела, утицаја на сведоке и бекства.

Back to top button