Izdvojene vestiPolitika

Вучић: Захтев Србије – разговор што пре и што чешће

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24. 11 – Србија тражи разговоре са Приштином на свим нивоима, о свим темама, јер је то од изузетног значаја, поручио је данас председник Александар Вучић и истакао да је то пренео и специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку, јавља Тањуг.

“Србија тражи, захтева, жели разговоре са Приштином, на свим нивоима. Желимо их што пре, што више и што чешће, јер сматрамо да је сваки разговор болагородан и лековит”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Важно је, каже, да се разговара о свим темама, наравно пре свега о Заједници српских општина, али и о енергетици.

“Али, и да покушамо да направимо било какво, макар минимално поверење између нас, да не бисмо долазили у ситуацију каква је била пре месец дана”, рекао је Вучић.

Истакао је да је то од изузетог значаја, и да је то у јучерашњем разговору пренео Мирославу Лајчаку.

“То је званичан захтев Србије”, нагласио је председник.

Додао је да је Београд увек спреман за разговор, жели да они буду што чешћи и не жели да прихвати тезу да је смо ми на било који начин одговорни што разговора нема.

Вучић је најавио је да ће по повратку из Русије упутити писмо свим шефовима држава и влада у којем ће затражити објашњене и одговор на питање – како је могуће да Аљбин Курти говори о уједињењу Косова и Албаније, а да на то сви у Европи ћуте и да ли би, на сличне изјаве из Србије, такође ћутали.

“Како је могуће да Курти, премијер привремених институција у Приштини, свако мало, али на врло јасан начин и пре три дана поново, јасно и прецизно говори и то, не као неко ко се залаже, већ о сопственој жели за уједињење Косова и Албанији”, рекао је Вучић у обаћању јавности.

Он је констатовао да нико, ниједна политичка инстанца у Европи није реаговала.

“Ни такозвани известиоци за КиМ, ни известиоци за било шта, нико из Европске комисије, Европског парламента, нико од шефова држава, влада, министара земаља чланица ЕУ. Нико није”, указао је председник Србије.

Зато ће, истиче, његово писмо садржати просто питање – да ли то значи да ће тако да ћуте и да неће реаговатаи уколико би било ко одавде, из Београд, говорио о уједињењу са неким другим.

“Или бисте исте секунде реаговали, осим што бисте имали десетине помагача и денунцијаната који би нас одмах пријавили због неодговорних изјава, или бих ја завршио на ломачи, као у средњем веку…”, додао је Вучић и упитао”

“По ком принципу је Албанцима све дозвољено, а Србима све забрањено?”.

При томе, наглашава, не каже да ће се Србија залагати за уједињење са неким другим, јер се залаже за међунардоно признате границе и поштовање међународног јавног права.

“Али, тражићу објашњење и питати шта бисте рекли да је то неко из Србије или РС? Да ли би био сличан или исти одговор, или је онима које сте ви рађали све дозвољено, а Срби ништа не смеју ни да питају. Ја ћу да се дрзнем, да питам и тражим објашњење”, рекао је Вучић.

Додао је да ће то објашњење тражити у званичној форми од свих шефова држава и влада.

“Морам да питам како би реаговали да такве изјаве долазе из Београда, какве долазе из Приштине, јер једном са тим мора да се прекине и не може више објашњење да буде – пустите, кога брига шта прича Курти. Али, зато кажу – кад Вучић то прича то може и да се деси, што је било објашњење једног од најважнијих политичких представника које сам питао”, рекао је Вучић.

Поново је упита да ли то значи да неко има право на неодговорност, ако је Албанац или припада неким другим народима, али немате право, не на неодговорност, већ на исте аршине, ако сте Србин.

“Само желимо да то неко јасно каже”, закључио је Вучић.

Back to top button