Izdvojene vestiSrbija

Vučić: Znam na šta stavljam svoj potpis, a na šta ne stavljam

SrbijaRealno/Beograd/19.03.23. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da zna na šta stavlja svoj potpis, a na šta ne stavlja, ističući da vodi državu Srbiju i da bi njegov potpis bio pravno obavezujući za Republiku Srbiju. Vučić je, komentarišući izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je izbegao da potpiše sporazum, rekao da “ima nepodnošljiv bol u desnoj ruci, a samo desnom može da potpisuje”.

“I taj bol će da se nastavi u naredne četiri godine. Ovo je bila šala naravno. Znam na šta stavljam svoj potpis, a na šta ne stavljam”, istakao je predsednik Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle obraćanja javnosti. Vučić je rekao da će proces formiranja ZSO početi, ali da ne zna koliko će da traje, dodajući da je dobro što nisu postavljeni rokovi, što ne piše završiće se za 15 dana jer bi, kako je rekao, to odvelo u propast sve posle dva roka. “To bi dovelo sve u propast posle dva roka. I jedan i drugi smo im to rekli. Nemoguće je jednostavno. Sada sam vam pokazao kako izgleda samo kada pričate oko nestalih osoba.

Nema rokova, ali zato neće da nam otvaraju mnogo klastera i poglavlja, kao da do sad jesu. Ali smo mi na evropskom putu, i mi smo dobro iskoristili sve za dobre zakone, za snaženje demokratskih institucija u našoj zemlji, i posebno da privučemo investicije”, istakao je Vučić. Ukazao je da treba da se uzdamo u se i u svoje kljuse, ali da nam je potrebna pozitivna interakcija sa svetom da napravimo najbolji mogući prostor za njihov dolazak ovde. Osvrćući se na kritike pojedinih analitičara i opozicije u Prištini na račun Kurtija, Vučić je rekao da mu ne pada na pamet da brani Kurtija jer ne misli ništa dobro o njemu. “Video sam izjave nekih političara ovde, koji su tako temelnjo i suštinski uništavali ovu Srbiju, a kažu da je Srbija u mnogo povoljnijoj poziciji zbog povlačenja priznanja. Pa jeste, ja sam rukovodio time, kažite mi od kada su oni bili na vlasti ime jedne zemlje koja je povukla priznanje.

A jel se sećate bolnice koju su izgradili? Ili kilometar pruge gde se nalazi? Nema. Ne postoji”, rekao je predsednik. On je dodao da su ti koji ga napadaju samo pre neki dan, tokom susreta opozicionara sa Lajčakom, ćutali kao zaliveni i postavio pitanje zašto oni ne kažu nemačkom kancelaru Šolcu ono što mu je on rekao i ponovio da je i Makronu i Šolcu u lice rekao šta misli o ulasku tzv. Kosova u UN. Vučić je ministru privrede Radetu Basti poručio da se bavi privredom i dovođenjem investitora i da sankcije pusti nekom drugom, a da i kada ima to da predloži ode prvo na vladu i to kaže, a ne prvo u medije. Predsednik Vučić je rekao da smo u datim okvirima napravili dobre stvari za Srbiju i region i da treba da se posvetimo daljem radu, da radimo još snažnije i još jače.

“Mislim da je dobra prilika za Srbiju da krenemo punim zamahom napred, da smanjujemo razliku u odnosu na najrazvijenije zemlje Evrope i da, uz radost što se drugi u regionu razvijaju ubrzano, da naš tempo bude još brži i da ta razlika između nas i ostalih bude još izraženija”, ukazao je Vučić.

Back to top button