Izdvojene vestiSrbija

Vučić: Znam šta je moja dužnost ako treba da kupim vreme za državu

SrbijaRealno/BEOGRAD/23.01.23. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ovo njegov poslednji mandat na funkciji predsednika Srbije, da se ne bi libio da podnese ostavku ako bi trebalo da kupi vreme za državu, ali je dodao da sada nije vreme za to.

“Ne mislim da je bilo koji čovek isuviše važan za neku državu. Mi smo svi smrtni i zna se na koliki period možemo da budemo izbarani”, rekao je Vučić na pitanje da prokomentariše to što se juče pominjalo u javnosti da bi u jednom trenutku mogao da se odluči za ostavku i da li je to zaista opcija.

“Ovo je svakako poslednji mandat, znam šta je moja dužnost, kada je u pitanju država, bude li potrebe da na bilo koji način sačuvam državu i da joj u nekom trenutku kupim neko vreme ne bih se libio”, rekao je predsednik i dodao da sada nije trenutak za to. Dodao je da zna da mnogi ne veruju da je tačno to što govori, jer polaze od sebe i kažu da mu je vlast sve. Naveo je i da za razliku od njih nema ni milijarde ni milione ni imovinu u inostranstvu.

“Živim za državu i ja sam vojnik države i ono što bude interes države u datom trentuku to ću da uradim, nemam nikakav problem sa tim”, rekao je. Dodao je da je njegova veća briga od svega stanje u Ukrajini, odnosno da će se sukob proširiti.

“To se neće smirivati. Samo će da se širi. Vidite da to više nije samo Rusija-Ukrajina, pa mala pomoć. Sad se to raširilo, uskoro će, plašim se, da se raširi i na neke druge teritorije. Naše je da to ne bude na našoj teritoriji”, rekao je on i naglasio da će u takvim uslovima zahtevi samo jače i oštrije biti postavljani pred Srbiju. Prema njegovim rečima, sve će teći onako kako je rekao, dok ne dođemo u situaciju i do trenutka kada budemo morali da se izjasnimo. Zato je naglasio da je važno da ljudi budu jedinstveni i da znaju da država vodi računa o zemlji.

Predsednik je poslao pozdrav Srbima sa Kosova i Metohije i rekao da zna da oni veruju njemu i svojoj državi. “Nije pitanje samo gde se nalazite i kakva prirodna bogatstva imate, već kakvo rukovodstvo imate”, rekao je on. Predsednik je na pitanje povodom pisanja “Frankfurter algemajne cajtunga” da zapad nema šta da ponudi Prištini i Beogradu i da im je jedini cilj da zatvore “nebranjeno krilo” dok rat u Ukrajini traje rekao da nema sumnje da nam je rat u Ukrajini doneo veliku nesreću i to u svakom smislu.

“Mislim da je pitanje onoga što mogu da ponude, ono sa čim sam se suočava pre dva dana bio samo štap ili batina. Ali moramo da budemo fer i da kažemo da je EU najveći investitor i donator u Srbiji i da ćemo dobiti 600 miliona granta za brzu prugu do Niša”, rekao je on. Dodao je da zato stvari moraju da se sagledaju na fer i pošten način. “Oni su došli sa štapom, a verujem da će u budućnosti biti i nekih boljih vesti. Tražio sam različite stvari i podršku i pomoć EU. Videćemo”, rekao je Vučić.

Back to top button