Politika

Вујовић: Блокадама не можемо да поправимо квалитет ваздуха

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.12 -Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић се осврнула на рад Министарства у борби за бољу животну средину током протекле године, као и плановима за будућност.

“Веома важна вест је да је отворено поглавље 27., у оквиру кластера 4 и то је својеврсно признање за оно што смо урадили у протеклој години. Били смо изузетно посвећени, пре свега смо усклађивали законодавни оквир, 6 закона је измењено и то је значајно. Важан је и нови закон о климатским променама. Сви проблеми су присутни 50 година у Србији, ја то видим када идем по терену и тим депонијама”, рекла је Вујовић.

“У септембру је била акција, очистили смо 500 дивљих депонија. Била је хаварија на Потпећком језеру, све смо урадили. Грађани до сада нису имали зелену инфраструктуру, ми сада радимо на томе. Бавићемо се и рециклажом. Обећали смо грађанима, то ћемо и урадити, све што смо до сада обећали, све смо урадили”, рекла је Вујовић.

“Заштита животне средине је тренутно тема у свету. Ми имамо рапидан скок од 2017. до 2022. године буџетских средстава – буџет животне средине иницијални је 15.4 милијарде динара, са могућношћу 9 милијарди повлачења средстава из кредита Европске банке за обнову и развој, банке Савета Европе. Крајем ове недеље нас очекује потписивање уговора са регионима баш захваљујући кредиту Европске банке за обнову и развој са четири региона: Ваљево-Каленић, Ужице-Дубоко, Нова Варош-Бањица и у Сомбору регионални центар”, рекла је Вујовић.

“Успели смо да унапредимо сарадњу са кинеским партнерима. Они много улажу у животну средину. За следећу годину нас чека још улагања. Ићи ћемо на смањење аерозагађења. Загађење свакако није од данас, него смо деценијама сведоци тога, али се трудимо да радимо на побољшавању”, рекла је Вујовић.

“Све што су добре сугестије и савети ми уважимо. Сви закони су подлежни јавним расправама. Очекује нас и усвајање програма о Заштити ваздуха у Републици Србији од 2022 – 2030. године., такав документ Србија никада није имала. Нас пре свега чека изградња капиталних инфраструктурних пројеката, без тога не можемо да унапредимо стање животне средине. Ми смо ти који радимо мониторинг ваздуха, воде и земље. Молим грађане да не паничимо, него да нешто заједно урадимо. Шетњама и блокадама не можемо да поправимо квалитет ваздуха, али можемо улагањима и тако што ћемо чути народ, а ми смо ту увек да изађемо у сусрет свим њиховим потребама. Радимо све како би унапредили стање животне средине”, рекла је Вујовић.

Back to top button