Izdvojene vestiPolitika

Вујовић: Протести не могу да унапреде квалитет животне средине

СрбијаРеално/БЕОГРАД/4.12. – Чланица Председништва Српске напредне странке и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је да позивањем на блокаду најважнијих саобраћајница у земљи протагонисти пропале политике и лажни еколози покушавају да изазову насиље на улицама и дестабилизују Србију.

“Протести не могу да унапреде квалитет животне средине, већ капитални зелени пројекти које држава спроводи и у које ћемо тек улагати у наредном периоду, не зато што одређен број људи протестује, већ зато што имамо план за чисту и здраву Србију на којем озбиљно и посвећено радимо. Јасно је да данашња блокада путева нема никакве везе са бригом о животној средини, већ се ради о злоупотреби питања екологије у политичке сврхе и то од стране челника бившег режима у Србији који су се енормно обогатили док су били на власти, разних покрета финансијски потпомогнутих споља и појединаца који су хтели да граде мини хидроелектране у Србији, па када нису добили дозволу преобратили су се у острашћене борце за животну средину”, рекла је Вујовић.

Вујовић је додала да је недопустиво да се питање заштите животне средине политизује и да се зарад нечијих интереса и политичких циљева спроводи терор над свим грађанима, којима се ускраћује право на слободно кретање.

“Бесмисао свега што раде огледа се у томе што протестују против пројекта који је у фази истраживања и против компаније коју су они довели у Србију 2004. године и дали јој све дозволе. Драган Ђилас је до скоро говорио да је рудник литијума развојна шанса за нашу земљу, а сада кад су продали земљиште компанији Рио Сава и то за позамашну суму нападају тај пројекат. Срамно је и лицемерно да такви данас позивају на протесте и говоре како је реализација пројекта који су хвалили штетна по животну средину, иако не постоји доказ за то јер ниједна студија још није завршена”, истакла је Вујовић.

Вујовић је истакла да грађани најбоље виде ко ради у њиховом интересу и додала да је председник Александар Вучић пример одговорног државника који је данас отишао да разговара са грађанима који живе у долини Јадра.

“Држава неће дозволити ништа што ће уништити животну средину и битно је да то људи знају. За разлику од оних којима је екологија средство у борби за личне интересе, ми будућност Србије видимо у зеленим инвестицијама. Сву механизацију која је претходних година градила ауто-путеве и коридоре, школе и вртиће, преусмерићемо на капиталне зелене пројекте, јер тако се брине о животној средини, својој земљи и о квалитету живота грађана”, поручила је Вујовић.

Back to top button