Izdvojene vestiPolitika

Вујовић: Проверићемо студију Рио Тинта,грађани да не брину

СрбијаРеално/БЕОГРАД/8.12 – Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић изјавила је да је Рио Тинту издато Решење о обиму и садржају студије о процени утицаја на животну средину за пројекат Јадар и истакла да ће студија коју та компанија преда бити проверена и транспарентна, те да грађани не треба да брину.

“Они нама предају студију, за коју вероватно ангажују струку – инжењере, факултете… а онда струка из ресорног министарства и професори које ми ангажујемо то прегледају”, рекла је Вујовићева, гостујући на телевизији Прва и поновила да ће оно што Рио Тинто преда бити проверено јер је то законска процедура.

Навела је да је Рио Тинту дато упутство, кроз Решење о обиму и садржају студије.

“Они сада знају по том упутству како се израђује студија. Чекамо да је израде, а када буде предата, пре свега ће бити транспарентна, све време ће јавност моћи да учествује и да своју сугестију”, рекла је Вујовић.

Како је додала, Рио Тинто за предају студије има рок годину дана од тренутка када су добили решење и када оно постане правоснажно.

Вујовић је рекла да се питање заштите животне средине политизује “што је недопустиво”, те додала да у протестима и блокадама учествују и представници бившег режима.

“Блокирају улице, тероришу грађане, али ми ћемо се борити радом и резултатима”, рекла је Вујовић.

Истакла је да је ресорно министарство на услузи грађанима и да разуме њихове страхове у вези са животном средином, не само када је у питању Рио Тинто.

“Ми сада немамо студију процене утицаја на животну средину која ће нам најбоље рећи да ли постоји негативан утицај на животну средину или га нема, а свакако да нећемо дозволити да се ради било шта што има негативан утицај на животну средину и што није у складу са законима Србије”, рекла је Вујовић.

Навела је да многи апелују на државу да не притиска грађане да продају своју земљу и то оценила као лицемерје јер су, како је додала, управо ти који апелују и блокирају аутопутеве и мостове пре неколико месеци продали своју земљу Рио Тинту.

“Грађани не треба да се плаше, отворени смо да разговарамо са њима, не само везано за Рио Тинто већ за све проблеме у вези са заштитом жиовтне средине”, додала је Вујовић.

Подсетила је да су еколошки проблеми вишедеценијски и да се не могу решити за један дан или годину.

Навела је да квалитет ваздуха није сјајан, али да је важно да се не уноси паника, те апеловала на грађане да користе званичне верификоване сајтове да провере квалитет ваздуха – Агенција за заштиту животне средине и Завод за јавно здравље.

“Ваздух је загађен и ситуација није сјајна, али радимо интензивно на томе да поправимо квалитет ваздуха широм Србије”, истакла је Вујовић.

Између осталог, навела је да су у сваком граду већ замењени котлови или су радови у току, а да су у десет градова дате субвенције домаћинствима, те да је више од 800 домаћинстава заменило своја кућна ложишта.

“Интензивно радимо, имамо резултате и нећемо се зауставити. Овим радовима се подиже свест људи о значају заштите животне средине, а када сви будемо бринули о животној средини пођеднако ситуација ће бити лакша”, закључила је Вујовић.

Back to top button