Srbija

Вујовић у Богатићу: На месту депоније биће зелена површина

СрбијаРеално /БОГАТИЋ/ 10.12 – Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас у Богатићу почетак радова на санацији депоније у насељу Совљак, на којој се 30 година неправилно одлагао отпад, а која ће бити и санирана и рекултивисана уз подршку Министарства.

Вујовић је истакла да се прво ради санација депонија на које су грађани указивали као на горуће проблеме, а једна од таквих је и депонија у Совљаку.

“Ова депонија је велики еколошки проблем у овом делу Богатића и данас смо започели санацију. Проблем је што се оваква сметлишта углавном налазе у насељеним местима и сметају грађанима. У близини ове депоније налази се више од сто кућа, а на свега неколико метара воћњаци и производња здраве хране. Данас сам чула од мештана да због непријатних мириса, посебно у летњим месецима, не могу да отворе прозор. Та слика мора да се мења и на томе интензивно и радимо. Неопходно је да све радимо по највишим светским стандардима, а овде у Совљаку, где је отпад неправилно одлаган деценијама, по завршетку пројекта биће озелењена и пошумљена површина. План нам је да затворимо још једну депонију у овој општини”, рекла је Вујовић, која је почетак радова обишла са председником општине Миланом Дамњановићем.

Фото; Министарство за заштиту животне средине

Министарка је истакла да су у овој години потрошена значајна средстава за пројекте заштите животне средине, што јесте циљ државе. Вујовић је истакла да држава решава проблем управљања отпадом за читав крај.

“Изградњом регионалног и рециклажног центра у Ваљеву, која почиње наредне године, биће решен проблем одлагања отпада за цео округ. Ваљево је један од осам центара које градимо у сарадњи са Европском банком за обнову и развој и Француском агенцијом за развој. Били смо изузетно посвећени претходних година, а мораћемо сви да радимо још брже и посвећеније. Имамо план и приоритете за наредну годину како бисмо учинили живот грађана квалитетнијим. Градићемо стотине километара канализационе мреже, пречистаче отпадних вода и модерне регионалне центре за управљање отпадом. Сва механизација које је претходних година градила путеве, школе и болнице, сада ће бити преусмерена на изградњу зелене инфраструктуре, а то ће значајно унапредити квалитет живота грађана Србије”, рекла је Вујовић. Вујовић.

Back to top button