Srbija

Вујовић у Косјерићу: Градимо зелену инфраструктуру за будуће генерације

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 28.11 – Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас “Градску топлану“ у Косјерићу, која је реконструисана уз подршку Министарства. На овај начин, омогућено је да топлана у потпуности пређе на еколошки прихватљивији гас, што ће у великој мери поправити квалитет ваздуха у централном делу општине, речено је у саопштењу министарства.

Вујовић је истакла да је Министарство које води уложило значајна средства како би се у Косјерићу смањило загађење у грејној сезони.

“Усмерили смо први талас подршке на најкритичније тачке. Данас сам обишла градску топлану где су завршени радови на реконструкцији котла и изграђена је нова гасна станица, која ће следеће недеље бити прикључена на гас. У другој фази пројекта, у проширеном делу топлане, биће инсталирана два најсавременија котла и тиме ће се створити услови да се на даљинско грејање прикључе још две школе, две спортске хале, Дом здравља и стамбена зграда са 48 станова. Очекујем да друга фаза буде готова почетком наредне године, а комплетном реализацијом овог пројекта ћемо омогућити бољи квалитет живота за грађане Косјерића”, рекла је Вујовић, након обиласка топлане са председником општине Жарком Ђокићем.

Према њеним речима, Министарство је Косјерићу на јавном конкурсу доделило средства и за суфинасирање замене индивидуалних ложишта. Уговори о подршци потписани су са 122 породице, које ће се од ове сезоне грејати на пелет. Реализацијом пројеката чији је циљ прелазак на еколошки прихватљивије енергенте, очекује се да ће загађеност ваздуха у центру Косјерића бити смањена за 70 одсто.

“Данас сам заједно са председником општине посадила и последње од укупно 500 садница, које су у склопу пројекта пошумљавања посађене на 24 локације у Косјерићу. Овој општини смо доделили средства и за пројекат на основу којег ће бити решена ерозија земљишта у Основној школи „Мито Игумановић“. Позвала сам општинско руководство да кандидује пројекат, како би уз подршку Министарства решили проблем контаминираног земљишта у близини вртића. Буџетом за следећу годину одвојена су рекордна средства за екологију, што нам даје снагу да наставимо да радимо још брже и енергичније. Како смо изградили путеве и фабрике на које се чекало деценијама, тако ћемо у наредним годинама изградити и зелену инфраструктуру, јер је то наш залог за бољи живот будућих генерација”, рекла је Вујовић.

Back to top button