Izdvojene vestiSrbija

Вујовић у Опову: Пројекти за чистији ваздух залог за будућност

СрбијаРеално /ОПОВО/ 16.12 – Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас реконструисане котларнице у вртићу „Бамби“ и Основној школи „Доситеј Обрадовић“ у Опову, које сада користе еколошки прихватљивији енергент. Захваљујући подршци министарства, малишани из вртића и ученици основне школе имаће квалитетнији боравак и активности у овим установама, јер више нису изложени загађењу током грејне сезоне због сагоревања угља и нафте, речено је у саопштењу.

„Ово је изузетно значајна инвестиција, јер ће допринети здравијој околини за све малишане у Опову. Министарство је суфинансирало замену котла у вртићу и набавку два нова котла у основној школи, што ће омогућити квалитетнију наставу и ваннаставне активности, јер нема више аерозагађења. Желим да захвалим директорима школе и предшколске установе што су општинском руководству указали на вишедеценијске проблеме, али и председнику општине Милошу Маркову и његовом тиму на брзини и изузетној сарадњи. Имамо добру сарадњу и са другим локалним самоуправама и трудимо се да мењамо котлове и у другим школама и вртићима широм Србије. Чистија животна средина и бољи квалитет ваздуха наш су залог за будуће генерације“, рекла је Вујовић.

Фото: Министарство за заштиту животне средине

Према њеним речима, то није једини пројекат за који је Опово конкурисало, јер је општина од Министарства заштите животне средине добила и око два милиона динара за више од 2.000 садница које ће се садити до краја децембра.

„Данас смо ђацима донели на поклон јелке са бусеном и надам се да ћемо их у неком наредном периоду заједно и засадити. У школи је данас одржана и радионица на тему екологије. Ђаци су ми показали фантастичне цртеже које су припремили и драго ми је што сам имала прилику да видим како они виде здравију животну средину. Видела сам жељу за рециклажом, очувањем природе и новом садњом. То је све оно чиме ћемо се и бавити у наредном периоду, а највише ме радује што сам се уверила да ће деца коју смо данас посетили израсти у одговорне људе према животној средини“, рекла је Вујовић.

Back to top button