Izdvojene vestiSrbija

Вујовић у Сомбору: Зеленим инвестицијама унапређујемо квалитет живота грађана

СрбијаРеално/БЕОГРАД/19.11. – Зелене инвестиције важне су за будућност Србије, а Сомбор је један од градова у којем реализујемо низ пројеката од значаја за унапређење животне средине и квалитетнији живот грађана – изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, након обиласка локације у насељу Светозар Милетић у Сомбору, где је у току акција садње 1.500 нових садница багрема.

Вујовић је, заједно са градоначелником Сомбора Антониом Ратковићем, симболично засадила багрем, нагласивши да је пошумљавање само један од пројеката који се у том граду реализује уз подршку ресорног министарства.

– Захваљујући средствима која смо путем јавног конкурса доделили градовима и општинама, Србија је ове године богатија за 150.000 нових садница аутохтоних врста, од чега се више од 40 одсто сади на територији Војводине, која је најмање пошумљена – рекла је Вујовић.

Према њеним речима, са депоније у Чонопљи уклоњено је више од 1.600 кубика отпада, а простор на којем се налазило сметлиште ће бити пошумљен. Додала је да је током септембра очишћено око 500 дивљих депонија широм Србије, као и да је Министарство обезбедило видео надзор за више локалних самоуправа у циљу боље контроле неодговорних појединаца.

– Ово је један од начина да се изборимо са непрописним одлагањем отпада и да будућим генерацијама оставимо чистију Србију и квалитетнију животну средину – рекла је Вујовић.

Министарка Вујовић је истакла да је најважнији капитални зелени пројекат у Сомбору изградња модерног Регионалног центра за управљање отпадом која креће следеће године. Овим пројектом биће обухваћене и општине Кула, Оџаци, Апатин и Бач.

– Пројекат изградње регионалног центра у којем ће се прерађивати отпад, а већи део ће се рециклирати и поново користити као сировина, реализујемо у сарадњи са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и Француском агенцијом за развој (АфД). Ово је изузетно важан пројекат јер њиме за пет локалних самоуправа решавамо питање управљања отпадом, који ће у будућности бити одлаган и третиран у складу са највишим еколошким стандардима – поручила је Вујовић.

Back to top button