Srbija

Вујовић: У Србији се годишње рециклира 100.000 тона отпада

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас постројења Е-Рециклаже Ниш која се бави третманом електричног и електронског отпада у складу са принципима циркуларне економије.

“Данас смо се уверили да се електрични и електронски отпад на овом месту третира по светским стандардима. То је веома важно, јер овакав отпад не сме да се одлаже на депонијама. Овде се прерађују отпадна уља, фреон који изазива ефекат “стаклене баште” и неопходно га је збринути на најбољи начин. Овде се налазе и стари телевизори, фрижидери, шпорети, који морају адекватно да се третирају. Посебно ме радује што је Е-Рециклажа у претходном периоду отворила још 40 зелених радних места. Влада Србије и Министарство које водим препознали су значај рециклаже посебних токова отпада и зато већ неколико година уназад обезбеђујемо подстицаје за рециклере”, рекла је Вујовић.

Процене су, каже Вујовић, да се у Србији годишње рециклира више од 100.000 тона отпада, а намера државе је да и у наредном периоду подстиче ову грану привреде. Она је додала да је држава у овој години одвојила пет милијарди динара за рециклажу посебних токова отпада.

“Ове године смо ушли у ритам када је реч о подстицајима, јер су се до сада у текућој години исплаћивала средства за претходну. Измирили сва заостала дуговања према рециклерима и исплатићемо ускоро субвенције за првих девет месеци ове године. За нас је ова делатност важна, јер нам је циљ постепени прелазак на модел циркуларне економије, како би кроз процес рециклаже од отпада настајали нови производи, нова вредност и нова зелена радна места”, рекла је Вујовић.

Министарка је подсетила да је Србија једна од ретких земаља Западног Балкана која има Мапу пута за циркуларну економију, а тренутно је у изради и Програм циркуларне економије са пратећим акционим планом за период од три године. Према њеним речима, планирано је да Програм буде на јавној расправи до краја године, а након тога усвојен у првом кварталу 2022.

Извор: Танјуг

Back to top button