Izdvojene vestiPolitika

Вулин: Балкан Балканцима, Вучић један од последњих суверених, слободних, независних лидера у Европи који то може да понуди

СрбијаРеално/БЕОГРАД/16.11. – Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас у Скупштини Србије да иза споразума потписаних у оквиру иницијативе председника Србије Александра Вучића Отворени Балкан стоји историјска мисао са којом Балканци живе вековима и са којом треба да формирају сопствене политике – Балкан Балканцима.

Представљајући народним посланицима предлоге закона о потврђивању Споразума о сарадњи у заштити од катастрофа на Западном Балкану и Споразума о узајамном признавању и замени возачких дозвола између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Kине, министар Вулин је рекао да ће доношење ових закона омогућити да боље сарађујемо, помажемо једни другима, а више од свега нашим грађанима да остварују своја права.

Истакавши да је Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на Западном Балкану део иницијативе председника Вучића Отворени Балкан, министар Вулин је оценио да су народи на Западном Балкану ти који треба да уређују начин живота за њих и њихову децу и да су они ти који ће простор који називамо Балканом омеђити својим интересима.

„Председник Александар Вучић је један од последњих суверених, слободних, независних лидера у Европи и зато може да понуди Балкан Балканцима, отварање, разговор, заједничко тржиште, отварање граница јер не мора да пита никога да ли му је то дозвољено“, нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, они који нису приступили иницијативи Отворени Балкан и овом споразуму најбоље знају кога су питали, па им је речено да не треба да буду ту, без обзира што им је у интересу да буду део тога.
Министар је указао да све земље које су део иницијативе Отворени Балкан желе да постану чланице Европске уније и оценио да је велико питање да ли ће ЕУ икада желети да се прошири на Западни Балкан.

„Зашто бисмо то чекали, зашто бисмо чекали да нам дође неко из Брисела, да каже да треба да убрзамо проток робе и капитала, да убрзамо могућност кретања људи. Зашто бисмо чекали Брисел, владу, изборе неких других земаља, да нам кажу како треба да радимо и живимо. Ово је наша потреба“, поручио је министар Вулин.

Према његовим речима, када год су Балканци одлучивали само о себи живели су у миру, а гинули су и ратовали за туђе интересе и богатства када су одлучивали о њима споља.

Back to top button