Srbija

Вулин: Док је Вучић председник Србије, РС ће бити чувана и сачувана

СрбијаРеално/БЕОГРАД/28.11 – Изасланик председника Републике Србије и министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин и министар комуникација и транспорта у Савету министара Босне и Херцеговине Војин Митровић свечано су данас отворили новоизграђени мост на Дрини између Братунца и Љубовије „Братољуб“, заједнички гранични прелаз и царински терминал између две државе.

Министар Вулин истакао је да је Дрина граница онолико колико ми то хоћемо и колико ми одлучимо да она то буде и додао да ће, док год је председник Србије Александар Вучић, Република Српска бити чувана, брањена и помагана.

„Дрина нас дели онолико колико ми допустимо да нас дели. Мора да нас спаја. Са обе стране живимо исти, радујемо се истом стварима, верујемо у мир и надамо се да ће ова деца коју су данас ту расти у бољим временима него што смо расли ми“, рекао је министар Вулин и истакао да је мост „Братољуб“, мост наде.

„Док Србију води председник Александар Вучић Република Српска ће бити чувана, брањена, помагана. И није то само братска љубав, већ се на оваквим примерима, показује да је то живот. Свака потреба Републике Српске је потреба Републике Србије“, навео је министар Вулин.

Истакао је да Република Србија и Република Српска желе мир и просперитет и додао да је мост грађен две године, а да је потом још најмање четири године чекао да се бирократе или зла политичка воља смилују и да допусте грађанима са обе стране Дрине да живе и раде боље и једноставније.

„Нема оправдања да се међу људима праве границе, нема оправдања да овај прелепи мост чека шест година да се преко њега пређе. Шест година да се промени живот на боље, а све смо урадили брзо и одмах. Е тако се чека када је некоме политика или зловоља преча него живот грађана са обе стране реке“, истакао је министар Вулин.

Обраћајући се грађанима Републике Србије, Републике Српске, министар је нагласио да је ово срећан дан, јер нам даје прилику да будемо ближи једни другима, да нам животи пролазе у доброти, здрављу, напретку, прилика да покажемо да између браће не може и не сме бити граница.

„Немој да ми неко замери на овоме што говорим. Јер када год причамо о Европи кажемо Европа без граница, а што онда међу Србима мора да буде граница. Када год причамо о свету који је велики, модеран, леп кажемо да не сме бити препрека ни за људе ни за робу, а што да буде препрека међу Србима. И нека нико не покуша да ово злоупотреби јер ми Срби изнад свега тражимо мир, прилику да ова прелепа деца расту у земљи и времену бољем него што смо расли ми“, поручио је министар Вулин.

Министар Митровић истакао је да му је част што у име Савета министара Босне и Херцеговине присуствује овом догађају, који обе стране чекају 15 година од идеје до реализације, шест година од почетка радова на изградњи моста.

„Назив самог моста има симболику јер се састоји од почетних слова општина са две стране Дрине, Братунца и Љубовије. Мост који је почео да се гради 2015, завршио се 2017, а његова вредност је око 499 милиона динара“, рекао је министар Митровић који се захвалио председнику Србије Александру Вучићу и Републици Србији на финансирању његове изградње.

Према његовим речима, мост је остао до данашњег дана не отворен, да би 2019. нови Савет министара обезбедио средства која су била неопходна да се изгради заједнички гранични прелаз.

„Овај мост спаја две обале, две државе, два народа, Србију са Републиком Српском, а онда и Босном и Херцеговином. Спаја два региона, две државе, економије, јер мостови поред тога што спајају људе, омогућавају повезивање инфраструктуре и развој економија“, рекао је Митровић.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је ово велики дан за Републику Српску и Републику Србију.

„Пре четири године Влада Републике Србије саградила је мост. Чекали смо до данашњег дана да се сагради гранични прелаз, који је заједнички и за Србију и за Босну и Херцеговину. Ово је први заједнички гранични прелаз и по узору на њега требали би у будућности да градимо све прелазе који ће бити на једном месту како би олакшали процедуре за све оне који их користе“, рекао је Вишковић.

Према његовим речима, овај прелаз треба да омогући просперитет људи који живе и са једне и са друге стране Дрине и указао да је то била визија када се одлучило да се крене у изградњу овог прелаза и моста.

„У име визије, за коју је идеју дао председник Србије Александар Вучић, желим у име институција Републике Српске да му се захвалим на подршци и могућности да Републике Србија изгради један овакав мост“, казао је Вишковић.

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић подсетио је на речи нашег нобеловца Иве Андрића да ништа није боље и вредније од мостова и посебно се захвалио братској Србији председнику Вучићу за свесрдну подршку Републици Српској и Братунцу.

Ранкић је казао да овај мост представља пружену братску руку Братунцу и Републици Српској и пожелео да он буде почетак успешних економских пројеката, културног повезивања и сарадње, која је основа стварања боље будућности.

Председник општине Љубовија Милан Јанковић казао је да је сан о спајању две обале Дрине, после деценије и по постао јава на радост грађана обе општине.

Јанковић се захвалио председнику Србије Вучићу, Влади Републике Србије и Српске које су омогућиле да дође до отварања моста, који сигурно, како је рекао, није највећи нити ће бити најпрометнији, али ће бити највећи у срцима свих.

Заједнички гранични прелаз Љубовија (Нови мост) – Братунац (Нови мост) је први заједнички гранични прелаз између Републике Србије и Босне и Херцеговине.

Република Србија је финансирала изградњу моста „Братољуб“, који је дуг 227 метара, а широк 14 метара и садржи по једну траку у сваком смеру, пешачке и бициклистичке стазе у оба правца. Босна и Херцеговина финансирала је изградњу заједничког граничног прелаза, који се налази на њеној територији.

Back to top button