Politika

Вулин: Почетак суђења Беливуковој групи питање правосуђа

СрбијаРеално/БЕОГРАД/18.12 – Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да су Тужилаштво, БИА и МУП савршено урадили свој посао када је у питању оптужница против криминалног клана Вељка Беливука и доказали неколико убистава које су починили припадници тог клана, а да је питање правосуђа када ће почети суђење против те криминалне групе.

“Оптужница је подигнута и прихваћена, када год откријемо нешто ново и када допуњавамо оптужницу, то има неко временско трајање због кога се продужава моменат за почетак суђења“, рекао је Вулин за Пинк.

Вулин је рекао да је разбијање организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића примећено у целој Европи и да су српској полицији на изузетном успеху честитали Европол и друге партнерске службе јер је било тешко поверовати да постоји криминална банда са таквом суровошћу.

Коментаришући пуштање из притвора бивше државне секретарке у МУП-у Дијане Хркаловић, Вулин је рекао да је то била потпуно законит за кривично дело за које је Хркаловић осумњиичена законом је прописан максималан притвор 30 плус 30 дана.

“Ми се не бавимо осветом, него законом. Притвор није казна, услов за укидање притвора Дијани Хркаловић је био саслушање свих сведока, да она не би могла да утиче на сведоке, а пошто су сведоци саслушани, нема шта да ради у притвору. То је била потпуно законита одлука“, рекао је Вулин и додао да је оптужни предлог подигнут и да се чека оптужница.

На питање како коментарише иступање појединих полицајаца у јавности који су причали о малверзацијама којима су били подвргнути као припадници МУП-а у време када је Хркаловићева била државна секретарка, Вулин је рекао да се свака таква изјава истражује и проверава.

Додао је да су осим Хркаловићеве, оптужена јос два полицајца и нагласио да нико у полицији не сме да мисли да ће протеком времена његова сарадња са Беливуком или било какво кршење закона бити заборављено.

“Неће проћи, радимо по закону и ништа неће бити заборављено не зато што је у питању Хркаловић или било ко други, већ зато што је суштина полиције законитост“, рекао је Вулин.

Нагласио је да уколико имају билокакву комуникацију са криминалцима, полицајци морају да то пријаве свом старешини, а ко не пријави, значи,каже, да има разлог за то.

“Полицајци нису обични људи, морају да воде рачуна са ким седе и са ким се налазе, и да не постану оправдање неком криминалцу“, рекао је министар.

На питање да ли дели мишљење премијерке Ане Брнабић која не искључује могућност саботаже у термоелектрани Никола Тесла у Обреновцу, Вулин је рекао да ће то коментарисати када МУП буде имао било какву информацију о том случају и нагласио да треба утврдити одговорност свих за нестанак струје и грејања.

Приметио је да је када је реч о том проблему фокус поново усмерен на Вучића, а не на ресорног министра и остале чланове владе.

“Вучић има велику ману да дозвољава да туђи проблеми постају његови и да их преузима на себе, а са друге стране спреман је да решава проблеме са којима нема никакве везе. Фокус се поново усмерио на њега, нико не пита ресорног министра и остале министра, на крају је он крив за све“, рекао је Вулин и додао да и када Вучић обезбеди најповољнију цену гаса у Европи, критичари питају шта се меша и где су му уставна овлашћења, а он решава проблеме

Back to top button