Izdvojene vestiSrbija

Вулин: Полиција у протеклих годину дана очувала јавни ред и мир, то је наш примарни задатак

СрбијаРеално/БЕОГРАД/25.11 – Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да се у наредном периоду очекује да ће бити планских и организованих угрожавања јавног реда и мира на дневном нивоу што ће бити велики изазов за полицију.

Вулин је на седници скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове на коме су представљени резултати рада Министарства унутрашњих послова, истакао да је полиција током ове године очувала јавни ред и мир на територији целе земље, што јој је први и најзначајнији задатак.

„Полиција, уколико стриктно поступи по закону, обавиће хапшење и применити силу јер другачије не може. Онда је то слика коју пошаљете ка свету и она се понавља свакога дана и Србију представља као диктаторску земљу у којој се људи хапсе и ускраћују им се права“, рекао је министар Вулин и додао да сви знају да је то велика лаж, али и да постоји организована политичка жеља да се наша земља представи у најлошијем светлу.

Истакао је да се скупови често не пријављују и указао да је закон и по том питању врло јасан, да сваки скуп мора бити у одређеном временском року пре одржавања пријављен полицији.

„Ми ћемо стриктно спроводити закон, али ћемо се увек трудити да употребимо минимум силе и да је свуда где можемо избегавамо. Закон ће се спроводити и свако ко организује непријављени скуп добиће пријаву“, упозорио је министар.

Нагласио је да ничије право није да у двомилионском граду блокира саобраћај и на најаве блокада ауто-пута истакао да их неће бити, јер живот не може да стане и да ће полиција учинити све да нико не ремети свакодневни живот грађана.

Вулин је похвалио полицијске службенике који су очували стабилан јавни ред и мир на високоризичним скуповима који су у претходном периоду одржани у Београду, уз велико ангажовање полиције, које Србију кошта неколико милиона евра, обезбедили Параду поноса и скупове антиглобалиста, који су одржани истог дана.

Министар се осврнуо и на недавна дешавања везана за мурал са сликом генерала Ратка Младића и поновио да је у том случају на делу била чиста политика и зла намера.

„Полиција није улазила у вредносне судове. Да ли је неко за Младића или Хашки трибунал. То нас се није тицало. Радили смо оно што полиција мора да уради, дали смо процену, коју смо по закону дужни да урадимо, да ли ће скуп изазвати безбедносне проблеме или не“, рекао је и указао да је процена била да ће тај скуп изазвати сукобе на улицама.

Полиција ће, како је истакао, спречити сукобе на улицама, што је тада и учинила.

„Били смо ту. Да ли је требало да их пустимо и да цео свет гледа слике запаљеног Београда, у коме горе аутомобили, у коме су крваве главе, у коме се премлаћују људи на улицама“, упитао је министар и нагласио да ће полиција увек то спречавати по сваку цену.

Полиција је, како је рекао, на првом месту сачувала Аиду Ћоровић и оне који су били са њом.

Прецизирао је да је у вези са тим дешавањима приведена Ћоровић и још једна девојка, као и четворо навијача који су били за мурал и додао да је полиција била непристрасна и да је свако ко је кршио закон на адекватан начин и кажњен.

„Пријава против ње је поднета због безобзирног и дрског понашања. Не може нико мог полицајца да назива погрдним именима, вређа и да га псује зато што ради свој посао“, нагласио је Вулин обраћајући се народним посланицима и члановима Одбора за одбрану и унутрашње послове.

Back to top button