Politika

Вулин: Протести у суботу нису били еколошки, већ политички

СрбијаРеално/БЕОГРАД/30.11 – Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да протести организовани у суботу нису били еколошки, већ политички и да им је циљ рушење председника Србије Александра Вучића без избора, као и дестабилизовање Србије.

„Србија је на удару оних који би да изазову дубоку политичку нестабилност и сукобе унутар наших грађана. Тражи се повод да се Србија уведе у период политичке дестабилизације и ово ће трајати до априла. Нема никакве везе са екологијом, чистим ваздухом, рекама, загађењем. Ово су искључиво политички протести који су помогнути и највећим делом финансирани из иностранства“, рекао је Вулин у Jутарњем програму Хепи телевизије.

Рекао је да месецима упозорава на нереде који долазе и да ће бити искоришћен било какав повод за њихово изазивање, те да је због тога и повучен закон о полицији, а да је сада за то искоришћен Закон о експропријацији.

Истакао је да се блокирањем ауто-путева и саобраћајница ниједан еколошки проблем не може решити, али да се на овај начин праве сукоби и тензије међу грађанима Србије.

„Покушава да се направи подела у друштву, а никада у историји самосталне Србије више грађана није говорило да Србија иде у добром правцу. Грађани то виде, они имају различите погледе, али виде позитиван тренд и то неко хоће да прекине“, казао је министар Вулин.

Министар полиције је нагласио да мирни протести нису проблем, али да блокирање ауто-пута јесте, јер се на тај начин спречава одвијање свакодневног живота свих грађана Србије.

„Полиција ће поступати у складу са законом и водиће рачуна да не изазове ни један једини сукоб, то је наш посао и ми ћемо сачувати јавни ред и мир. Сва одговорност за било шта што се деси је на оним који организују непријављене скупове“, истакао је министар упитан да каже како ће полиција реаговати наредне суботе за када су најављени нови протести.

Коментаришући снимак и дешавања током протеста у Шапцу, министар Вулин је истакао да се на снимку јасно виде батинаши окупљени око Небојше Зеленовића и да је једино насиље употребљено према човеку који је својим багером хтео да прође.

„Зеленовић вређа своје суграђане, јер постоје и имају право да живе. Зашто ти смета аутобус, зашто људи не могу да се крећу где хоће. Он напада своје суграђане. Онај што туче аутобус, удара га, псује мајку Шапчанима, што наводи батинаше и прави демонстрације да се пусти Чуметов батинаш, који је пребио багеристу, и то је елита, нису елита обични људи који имају право на своје мишљење“, рекао је министар Вулин.

Коментаришући наводе опозиције да режим изазива грађански рат, министар је указао да је управо опозиција та која организује фаланге, изводи људе на улицу, хушка их на полицију и једне на друге. Министар је подвукао да ово што смо видели у суботу је већ виђено и код нас и у свету кроз такозване обојене револуције.

Back to top button