Izdvojene vestiPolitika

Вулин разговарао са шефом Националног централног бироа Интерпола Пекинг Дуан Даћијем

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.11. – Министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин, који борави у посети Турској на 89. заседању Генералне скупштине Интерпола, разговарао је данас са замеником Генералног директора за међународну сарадњу Министарства јавне безбедности Народне Републике Кине и шефом Националног централног бироа Интерпола Пекинг Дуан Даћијем.

Српски министар унутрашњих послова и заменик Генералног директора за међународну сарадњу Министарства јавне безбедности Кине сагласни су да је пријатељство српске и кинеске државе челично, баш као и лично пријатељство председника Републике Србије Александра Вучића и председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга.

Двојица саговорника су истакла да је неопходно наставити са пружањем узајамне подршке у оквиру међународних организација, посебно у оквиру Интерпола.

Министар унутрашњих послова Србије Вулин и заменик Генералног директора за међународну сарадњу Министарства јавне безбедности Кине Дуан Даћи сматрају да треба наставити са заједничким залагањем за поштовање свих важећих правила Интерпола, посебно Резолуције о процедури и критеријумима за чланство у Интерполу из 2017. године, која дефинише да државе чланице Интерпола могу бити искључиво државе чланице Уједињених нација, односно посматрачи у УН.

Српски министар је свом кинеском саговорнику пренео захвалност Србије на принципијелном ставу Кине по питању поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије и непримања такозваног Косова у Интерпол и још једном потврдио подршку Републике Србије територијалном интегритету НР Кине, чији је Тајван неотуђиви део.

Такође, шефови српске и кинеске делегације су се сагласили да има простора за даље унапређење билатералне полицијске сарадње у различитим областима, посебно када је реч о борби против тероризма, организованог и сајбер криминала.

Back to top button