Izdvojene vestiSrbija

Вулин: РС је наш спољнополитички приоритет

СрбијаРеално/БЕОГРАД/28.11 – Изасланик председника Републике Србије и министар унутрашњих послова Александар Вулин, након свечане церемоније отварања граничног прелаза и саобраћаја преко моста Братољуб који повезује две општине Љубовију и Братунац, истакао је да је Република Српска спољнополитички приоритет Србије и да ће Србија учинити све да Српска буде сигурна и успешна.

„Република Србија у складу са својим обавезама и међународним правом поштује суверенитет Босне и Херцеговине, али исто тако, Српску доживљава као свој спољнополитички приоритет. Ми Босну и Херцеговину поштујемо, али Републику Српску искрено волимо и учинићемо све да Српска буде сигурна, заштићена и да буде успешна. Не може бити успешна БиХ, ако нема успешне РС”, рекао је Вулин, речено је у саопштењу.

БиХ је састављена од три народа, два ентитета и не може ни један народ, ни један ентитет да се посматра као рушилачки или да се потцењује или да се сматра нечим лошим, навео је и додао да ће Република Србија као гарант Дејтонског споразума учинити све да се Дејтон заиста сачува и спроводи. “Дрина је граница онолико колико ми желимо да буде граница. То значи колико ми будемо више радили и колико се будемо више повезивали, више будемо економски улагали, толико ће бити мање граница. Дрина нас спаја, она нас повезује”. Они који су ћутали кад Аљбин Курти говори о великој Албанији, треба да буду још тиши када ми Срби говоримо о потреби да се повезујемо и да живимо једни за друге. Оно што, допустите Шиптарима, нећете моћи да забраните Србима”, поручио је Вулин.

Back to top button