Izdvojene vestiPolitika

Вулин са новоименованим шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом

СрбијаРеално/БЕОГРАД/12.11. – Министар унутрашњих послова Александар Вулин састао се данас са новоименованим шефом Делегације Европске уније у Републици Србији Емануелом Жиофреом, са којим је разговарао о сарадњи у области Поглавља 24 – Правда, слобода и безбедност, као и о Извештају Европске комисије о напретку Републике Србије у области европских интеграција.

На састанку су истакнуте и активности из Акционог плана за Поглавље 24, које се реализује након периода обухваћеног Извештајем о напретку.

Министар Вулин представио је и постигнуте резултате српске полиције у области борбе против организованог криминала.

Амбасадор Жиофре је на састанку још једном потврдио подршку ЕУ приступном процесу Србије и истакао кључни значај владавине права за напредак Србије на европском путу. Он је подсетио и на део годишњег извештаја Европске комисије који се односи на борбу против тешког и организованог криминала као и на неопходне реформе законодавства, те је потврдио посвећеност ЕУ пружању подршке Србији да појача напоре у овим областима.

Амбасадор Жиофре је нагласио да ЕУ има добру сарадњу са Министарством унутрашњих послова у низу области, пре свега у управљању миграцијама и цивилној заштити.

Амбасадор Жиофре је такође подсетио да организације цивилног друштва и организације посвећене заштити и одбрани људских права играју кључну улогу у подизању свести о грађанским и политичким правима те да им се у том смислу мора омогућити неометан рад.

Министар Вулин и амбасадор Жиофре су се у разговору дотакли и догађаја везаних за мурал Ратка Младића у Београду. Министар полиције је рекао да МУП чува безбедност свих грађана па и учесника протеста без обзира да ли су за уклањање спорног мурала или не. Амбасадор Жиофре је рекао да по том питању  ЕУ има  јасан и чврст став о потреби делотворног превазилажења наслеђа прошлости, уздржавања од величања ратних злочинаца и негирања ратних злочина, те рада на подстицању помирења, саопштио је МУП.

На крају састанка, министар Вулин и шеф Делегације Жиофре сагласили су се о даљој сарадњи у области Поглавља 24.

Back to top button