Izdvojene vestiSrbija

Вулин: Залажем се за оштрију казнену политику у вези казни за саобраћајне прекршаје

СрбијаРеално/БЕОГРАД/21.11 – Министар унутрашњих послова Александар Вулин присуствовао је данас обележавању Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода на Тргу Републике и тим поводом истакао да се лично залаже за оштрије казнене мере и да се пијаним и дрогираним возачима који изазову саобраћајну несрећу суди као за покушај убиства. 

„Сматрам да казнена политика мора значајно да се пооштри, можда неће спасити сваки живот у саобраћају, али ће дати бар колико толико сатисфакцију породицама оних које су убили. Отац малог Павла никада неће престати да жали за својим сином, а убица је добио три године за убиство његовог детета. Зато сматрам да свакој пијаној, свакој дрогираној будали, баш као сваком ђубрету које прода дрогу малолетнику треба да буде суђено за покушај убиства, а када убије неког у саобраћају треба да буде суђено као за квалификовано убиство, зато што је то урадио са умишљајем, намерно, зато што је та смрт могла да буде избегнута“, рекао је министар Вулин поводом обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода.

Министар Вулин је нагласио да је скоро свака смрт у саобраћају могла бити избегнута и да се апсолутно залаже за пооштравање казнене политике. 

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић подсетио је да је  деведесетих година у Србији у саобраћајним незгодама страдало годишње око 2.000 људи , а да сада годишње страда испод 500 људи. 

„Прошле године је погинуло 492 људи. То је била година короне и мање смо се кретали, мање смо возили, међутим тај тренд опадања се наставља. Ове године је погинуло 430 особа, 11 је мање страдало ако упоредимо са истим периодом прошле године. Прошле године је страдало 13 деце, ове године за првих десет и по месеци деветоро деце. Страдало је 89 младих прошле године за првих десет месеци, ове године 75. Смањује се број саобраћајних незгода, али немамо 492 људи који су страдали прошле године у саобраћајним незгодама”, рекао је Пешић.

Он је истакао и да је то глобални проблем, као и да је ово прилика да дефинишемо нове мере које ће имати за циљ смањење броја и последица саобраћајних незгода.

Саша Станковић, отац погинулог дечака који је настрадао прошле године на пешачком прелазу на Петловом брду, рекао је да човек који га је ударио није чак ни изашао да му укаже помоћ.

„Као што је министар Вулин рекао, сви који су попили или су бахати треба да одговарају за своја дела у саобраћају. Да не седају за волан, најефективније је да седну у такси. Људски живот не може да се плати“, казао је Станковић. 

Минутом ћутања и  заустављањем саобраћаја у зони Трга Републике одата је пошта свим настрадалим у саобраћајним незгодама.

Back to top button