Svet

За 100 дана рата РУС зарадила 100 млрд. евра од нафте и гаса

СрбијаРеално/Москва/13.06.22. – Ново истраживање показује да је Русија зарадила скоро 100 милијарди евра од извоза нафте и гаса током првих 100 дана сукоба у Украјини – иако су руски приходи опали у мају.

Извештај независног Центра за истраживање енергије и чистог ваздуха такође упозорава на потенцијалне пропусте у напорима ЕУ и САД да ограниче увоз из Русије, преноси Би-Би-Си. Извоз руске нафте и гаса опада, а приходи Москве од продаје енергије такође су опали у поређењу са мартовским рекордом од преко милијарду долара дневно.

Ипак, руски приходи од извоза су и даље веома високи по историјским мерилима и још увек превазилазе широке званичне процене трошкова рата у Украјини. У извештају се наводи да ће планирани ембарго ЕУ на нафту имати значајан утицај, али се истиче да се велике количине руске сирове нафте отпремају у Индију, где се прерађују за даљу продају, често баш купцима у САД и Европи. У извештају се такође истиче да с обзиром да Русија тражи нова тржишта за нафту, велики део се транспортује бродовима, а већина бродова који се користе су у власништву европских држава.

Back to top button