Srbija

За неколико дана чак 15 плус степени, затим поново мраз

СрбијаРеално/БЕОГРАД/20.12 – Наредних дана до четвртка биће релативно хладно и суво, затим пред католички Божић можемо очекивати топлије време са кишом повремено, док у јануару следи ново погоршање.

Прецизну прогнозу за сам финиш 2021. и почетак 2022. године метеоролозима је још увек тешко да дају, али су изгледи, према садашњем стању, да ће два до три дана пред дочек наступити ново захлађење и да ћемо у јануару имати температуру испод просека.

Метеоролог Ђорђе Ђурић за „Блиц“ је припремио прогнозу до идуће среде, 29. децембра, и према његовим речима 21. децембра у већем делу земље биће умерено до претежно облачно, слаб снег ће падати повремено још само на истору и југоистоку Србије, док ће на северозападу и у Неготинској крајини бити углавном сунчано. Биће хладније у односу на претходне дане и максимална температура ће бити од 0 до 3 степена.

„Хадно време се наставља и током среде и четвртка. У јутарњим часовима у целој Србији се очекује умерен до јак мраз и минимална температура биће од – 10 на југоистоку до – 3 на северу Србије. На Пештеру, подручју Сјенице, локална може бити и испод – 15 степени. Током дана остајаће хладно уз температуре које ће бити који степен испод просечних вредности за ово доба године и максималне температуре кретаће се у среду од 0 до 3 степена, а у четвртак од 1 до 5 степени“, каже Ђурић и додаје да ће до четвртка бити суво време.

Већ од петка десиће се осетнији пораст температура, тако да ће уз суво време бити и до +10 степени у већини предела. Пораст температуре ће се наставити и током викенда.

„Задржаће се умерено до облачно време, у суботу може бити слабе кише понегде, а максимална температура за викенд биће и до +15 степени. Још топлије можемо очекивати у понедељак када би температуре локалне могле да буду и више од +15 степени. Иначе, високе температуре за ово доба године су праћене и појачаним јужним ветром“, каже Ђурић.

Према тренутним прогнозама око 29. децембра следи захлађење са кишом, на планинама са снегом, али захлађење ће бити у таквом облику да и поред пада температуре она ће опасти на просечне вредности за ово доба године. Ако је било 15-16 степени, онда ће бити око 4-5 степена.

Кишу можемо очекивати у нижим пределима, а снег у планинама.

Захлађење пред Нову годину неће бити сибирско захлађење, већ ће температура опасти на просечну. Вратиће се на нормалне вредности, поручио је метеоролог.

И према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) „у уторак 21. децембра хладније, ујутру слаб мраз, у току дана у већем делу умерено облачно и суво, на југоистоку и у планинским пределима источне Србије облачно.

У среду 22. децембра јутро хладно са слабим и умереним мразем. Током дана мало и умерено облачно и суво. Најнижа температура -10 до -3, највиша четири степена. И четвртак ујутру мраз, током дана претежно облачно. Температуре од -8, на истоку највиша -1 до 8 степени на западу.

РХМЗ и поједини метеоролози већ су објавили да постоји могућност да крај текуће и почетак Нове године донесе преокрет ка осетно хладнијем времену и да би јануар могао да буде снежан и хладан.

У климатским изгледима за јануар 2022. године РХМЗ наводи се да ће „јануар бити хладнији од просека и са просечном количином падавина“.

У Србији се прогнозира јануар са средњом температуром ваздуха испод просека и одступањем до -1 степен. Средња јануарска температура имаће вредности у интервалу од 0 до 3, а у планинским пределима од -3 до 0. Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за јануар бити од 5 до 7 степена у нижим пределима, а у планинским пределима од 1 до 3, док се средња минимална температура ваздуха очекује у интервалу од -2 до 0, а у планинским пределима од -5 до -2, наводи РХМЗ.

Прогнозирани број мразних дана према РХМЗ је од 15 до 21 у нижим пределима, а на планинама од 23 до 29 дана. Очекује се да ће током јануара број ледених дана у нижим пределима бити од 10 до 14 а на планинама од 19 до 25.

РХМЗ наводи да се према климатским изгледима током јануара прогнозира количина падавина у домену просека у Србији. Јануарска количина падавина у нижим пределима може бити од 35 до 50 мм, а на планинама од 60 до 80 мм. Очекује се да у јануару број дана са падавинама у нижим пределима буде од 10 до 15, а у брдскопланинским крајевима од 13 до 16.

Back to top button