Izdvojene vestiPolitika

За Резолуцију ГС УН гласала већина

СрбијаРеално/ЊУЈОРК/02.03.22. – Генерална скупштина УН данас је великом већином гласова усвојила Резолуцију којом се осуђује „руска инвазија на Украјину и позива Москва да одмах повуче снаге из Украјине“, а међу државама које су подржале Резолуцију била је Србија.

За резолуцију је гласала 141 од 193 чланице Генералне скупштине, против је било пет, Русија, Белорусија,Сирија,Северна Kореја и Еритреја, док је 35 држава било уздржано међу њима Kина и Kуба, преноси Ројтерс.

Србија је била једна од чланица Генералне скупштине која је подржала усвајање нацрта резолуције УН-а, наводи Глас Америке.

„Kао што је посвећена очувању суверености и целине своје територије, Република Србија се исто тако залаже за поштовање територијалног интегритета других суверених држава, те је, без обзира на то што није сагласна са свим формулацијама садржаним у резолуцији, гласала у прилог“, изјавио је данас стални представник Србије при Уједињеним нацијама Немања Стевановић на специјалном заседању Генералне скупштине УН.

Генерална скупштина УН усвојила је Резолуцију којом се изражава најдубље жаљење због агресије Русије на Украјину и захтева од Русије да одмах престане са претњом и употребом силе против Украјине и да одмах, потпуно и безусловно, повуче све војне снаге са територије Украјине у њеним међународно признатим границама.

Америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Линда Томас Гринфилд изјавила је током обраћања у Генералној скупштини Уједињених нација да све указује на то да се Русија припрема да појача бруталност кампање коју води против Украјине.

„Позивамо Русију да поштује суверенитет и територијални интегритет Украјине. Позивамо још једног украјинског суседа Белорусију, чије сте обраћање управо чули, да престане да подржава рат и да престане да дозвољава да се њена територија користи за подршку овој агресији. Удружени смо да осигурамо да Русија одговара за кршење међународног права и да се позабавимо ужасним кршењима људских права и хуманитарном кризом који нам се догађају пред очима. Ово је изузетан тренутак. Први пут за 40 година, Савет безбедности је сазвао ванредно специјално заседање Генералне скупштине“, поручила је Гринфилд током обраћања, преноси Глас Америке.

Амбасадор Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небезња затражио је од чланова Генералне скупштине УН да не подрже нацрт резолуције о руској инвазији на Украјину.

„Русија је свесна притиска које наши западни партнери врше на бројне државе да би подржале резолуцију. Сматрамо их циничним претњама, којих смо свесни. Kијевске власти своје грађане држе као таоце и то не метафорички, већ стварно. Шире дезинформације у вези са руском специјалном акцијом у Украјини, што ћемо презентовати највишим званичнициа Уједињених нација. Током последњих осам година чинили смо све да би био избегнут овакав сценарио. Међутим, украјинска страна не жели да прекине са гранатирањем Донбаса упркос знатним жртвама које су премашиле 14.000 људи“, рекао је Небезња.

Руски амбасадор је негирао да Москва циља цивиле у својим операцијама и упозорио је да би усвајање резолуције могло подстаћи даљу ескалацију.

Резолуција је усвојена на завршетку ванредне седнице Генералне скупштине коју је сазвао Савет безбедности, први пут после 1982.године, а која је почела у понедељак.

Иако резолуције Генералне скупштине нису обавезујуће, оне имају политичку тежину, наводи Ројтерс.

Изјава сталног представника Републике Србије при Уједињеним нацијама

„Република Србија најискреније жали због свега што се догађа на истоку Европе. Русија и Украјина су за Републику Србију пријатељске државе, а српски народ Русе и Украјинце сматра братским народима. Губитак живота сваког човека у Украјини доживљавамо као истинску трагедију.

Република Србија је привржена поштовању начела територијалног интегритета и политичке независности држава, као једног од основних принципа међународног права садржаног у Повељи Уједињених нација и Завршном акту из Хелсинкија (1975), којим се гарантује право држава на неповредивост граница.

Као што је посвећена очувању суверености и целине своје територије, Република Србија се исто тако залаже за поштовање територијалног интегритета других суверених држава, те је, без обзирa на то што није сагласна са свим формулацијама садржаним у резолуцији, гласала у прилог.

Дужан сам да укажем на преамбуларни параграф 13, и подсетим да се први напад на суверену државу на тлу Европе након Другог Светског рата догодио не тако давно, 1999. године, нападом 19 држава на тадашњу Савезну Републику  Југославију, примарно на Републику Србију, када је изостала адекватна реакција ове уважене институције на флагрантно кршење Повеље УН.  Без обзира на то што још увек осећа последице грубог кршења основних принципа међународног права од стране других, Србија од тих принципа не одустаје ни данас.

Република Србија ће наставити да се залаже за престанак сукоба уз очекивање да стране уложе додатне напоре да путем дијалога дођу до постизања дипломатског решења и стварања услова за мир. Србија ће пружити сваку врсту хуманитарне помоћи угроженом становништву Украјине, oстајући посвећена миру и доследном поштовању међународног права.“

Back to top button