Izdvojene vestiPolitika

Заев: Отворени Балкан аутентичан, али и отворен за све земље у регионуи

СрбијаРеално/ТИРАНА/21.12 – Премијер Северне Македоније Зоран Заев поручио је данас да је Отворени Балкан аутентичан, заједнички процес Северне Македоније, Албаније и Србије, али да је иницијатива отворена за све земље у региону.

Заев је у Тирани, на пленарној седници са председником Србије Александром Вучићем и премијером Албаније Едијем Рамом, рекао да је договор о јединственом трзишту рада у региону од великог значаја за грађане.

Навео је да се, од првог састанка у Скопљу у јулу ове године и потписивања споразума о иницијативи ”Отворени Балкан”, показало да снажна политичка воља може да се трансформише у брзо функционисање институција, као и да то показује несумњив капацитет Северне Македоније, Србије и Албаније да спроводе брзе, ефикасне и напредне реформе и у процесу евроинтеграција.

”Није лако у Европској унији, није лако ни на Балкану, али смо направили видљив искорак”, рекао је Заев.

Нагласио је да је иницијатива ”Отворени Балкан” добра за све грађане региона и да је од почетка отворена за све земље у региону.

Он је навео да су се, када је Брисел зауставио процес европских интеграције Северне Македоније и Албаније, три земље договориле да не буду таоци и да ”немају разлога да чекају”.

”Не само да нас је то зближило као лидере три суседне земље, већ за мене то има личну вредност због великог пријатељства са Рамом и Вучићем. Искористио бих прилику да пренесем поруку свима који су данас са нама, да чувају и развијају Балкан”, рекао је Заев.

Најавио је да ће у Тирани бити потписано више мултилатералних и билатералних споразума у циљу остваривања права на слободно кретање људи, производа и капитала и унапређењу веза земаља региона.

Заев је рекао да је данашњи састанак у Тирани његово последње учесће у реализацији иницијативе ”Отворени Балкан” и честитао је свом тиму, али и делегацијама Србије и Албаније на напорном раду и одличним резултатима.

На те речи Заева, председник Вучић се надовезао уз опаску да је ”то за сада и да нико не зна шта ће дешавати у годинама које долазе”.

Back to top button