Izdvojene vestiRegion

Заев поднео оставку на функцију премијера

СрбијаРеално/СКОПЉЕ/22.12 – Премијер Северне Македоније Зоран Заев данас је председнику парламента поднео оставку, коју је најавио након што је његова странка СДСМ постигла лош резултат у другом кругу локалних избора

Заев је у писаној оставци навео да своју одлуку неће усмено објашњавати.

Он у образложењу истиче да су резултати прошлих избора, иако су били локални, за политички тренутак у којем се држава налази имали националну и политичку тежину.

“У таквим условима за мене лично и за мене као премијера, због политике у коју верујем, политички би било неодговорно и неоправдано пред мојим народом и својом земљом да лично наставим да водим владу евроатлантским путем. Мислим да ће други премијер из редова СДСМ то моћи да постигне на бољи начин”, навео је Заев, преноси Плус инфо.

Додао је да оставком жели да преузме одговорност и да пример за доношење добрих одлука када је то потребно, како би дао “још један допринос јачању демократског капацитета народа, али и будућим лидерима да буду свесни своје грађанске дужности када воде рачуна о својој земљи”.

Оставку би требало да констатује председник Скупштине Таљат Џафери, а према скупштинским изворима то ће учинити сутра пре седнице о парламентарним питањима.

Након оставке Заева, шеф државе би требало да да мандат новом премијеру.

По Уставу, председник је дужан да у року од десет дана повери мандат странци, односно странкама које имају већину у Скупштини. Мандатар у року од 20 дана од дана поверавања мандата подноси Скупштини програм и предлаже састав Владе у складу са Уставом.

Back to top button