Svet

Загађење ваздуха у Индији на критичном нивоу

СрбијаРеално/ЊУ ДЕЛХИ/29.11 – Индијска престоница често се налази на листама најзагађенијих градова у свету, али је у новембру загађење ваздуха у Њу Делхију досегло “опасне” нивое, до те мере да је индијски Врховни суд наредио становницима да раде од куће.

Власти су ванредне мере предузеле како би се избориле са токсичном маглом, а претходно је наређено затварање школа и грађевинских радова на неколико дана. Лошем квалитету ваздуха у Делхију, који се често рангира као најзагађенија престоница на свету, доприносе и електране на угаљ ван града, као и спаљивање смећа на отвореном.

Врховни индијски суд је такође затражио да се хитно обуздају пожари настали услед паљења усева у државама Харијана, Пунџаб и Утар Прадеш како фармери чисте поља за нову сезону, као и обустављање саобраћаја непотребних возила, смањење индустријског загађења и прашине.

Индекс квалитета ваздуха је у Нју Делхију порастао на 451 на скали од 500, што је максимум забележен ове године и указује на озбиљна стања која може изазвати код здравих људи, а посебно код оних са већ постојећим болестима, према упутствима савезног одбора за контролу загађења. Прошлог понедељка је индекс квалитета ваздуха у Нју Делхију био 343 на скали од 500, што је знак “веома лоших” услова који могу да узрокују респираторне болести у случају дужег излагања.

Док су неки становници индијске престонице навикли на лош ваздух и како су рекли ЦНН-у “једва га примећују” – други кажу да се разбољевају од смога – “тихог убице”.

Саобраћајни полицајац из Нју Делхија рекао је да су нивои загађање постали “неподношљиви” ове зиме.

“Скинуо сам своју маску јер морам да дувам у звиждаљку да зауставим саобраћај, али ужасно је – рекао је 48-годишњи полицајац, додајући да му је тешко да “ухвати дах” поред свих издувних гасова од возила око њега.

Очи ме пеку. Тешко је за дисање. Није лако, навео је.

Социјална радница Нилам Джоши (39) рекла је да осећа загађење сваки пут кад изађе из куће како би ухватила воз до посла.

“Кад изађете из куће ујутро, то је прва ствар која вас погоди. До краја дана, тело се наизглед прилагоди, али следећег све креће поново. У последњих шест година колико живим у Делхију никад није било смањења загађења. Само расте сваке године. Сваке године досегнемо други ниво, а током фестивала увек постаје још горе”, истакла је.

Аманприт Каур (28), стјуардеса из области Рохини у Делхију, недавно је била на лету до Сједињених Америчких Држава и каже да је била запањена разликом у квалитету ваздуха.

“Кад сам поново слетела у Индију након лета у САД, било је ужасно. Стално кашљем”, рекла је она ЦНН-у.

Каур је навела да је смог толико густ да се види ноћу као прљава магла око уличних лампи и фарова возила.

“Чим сунце зађе, све што видите је смог, само смог свуда около. Веома је опасно живети у Делхију”, додала је.

Адитја Дубеј, 18-годишњи еколошки активиста, провео је протекле две године лобирајући за хитне акције против загађења у Делхију. Сваге године град је загађен облацима смога, али је најгоре зими кад температуре падну а загађујуће честице услед смањене брзине ветра остају дуже заробљене у ваздуху.

“Зима је постала мучење и сваки дан делује као казна. Очи ме пецкају и сузе. Осећам се као без даха”, рекао је Дубеј.

ЦНН наводи да је прошлог месеца шеф владе Делхија Арвинд Кеџривал покушао да контролише нивое загађења забраном петард за фестивал светлости Дивали, али се прослава на крају одвијала по уобичајеном. Дим од Дивалија појачан је паљењем усева на околним фармама. До 5 новембра велик број локација у Делхију имао је индекс квалитета ваздуха преко 500, што је највиши ниво скале.

У том тренутку је Дубеј одлучио да поднесе петицију Врховном суду тражећи заштиту свог “права на дисање”.

Тако је дошло до тога да је суд 15. новембра пресудио њему у корист и наредио централној влади да уради више у борби против загађења. Затворене су школе, обустављен непотребни саобраћај и грађевински пројекти, а шест од 11 електрана на угаљ је издато наређење да се затворе до краја новембра.

Делхи није једини град у Индији који се гуши у смогу.

Прошле године је чак девет од 10 најзагађенијих градова у свету било из Индије.

Према Светској здравственој организацији, загађење глобално узрокује процењених седам милиона прераних смрти годишње, углавном као последица повећане стопе морталитета од кардиоваскуларних и респираторних болести и рака.

Лош ваздух можда је смањио очекивани животни век стотина милиона Индијаца за чак девет година, према недавној студији Института за енергетску политику Универзитета Чикаго (ЕПИЦ).

Студија је открила и да баш сваки од 1,3 милијарде становника Индије у просеку трпи годишње нивое загађења који премашују смернице СЗО.

Индијска централна влада је пре две године објавила националну кампању за чист ваздух, са циљем да смањи загађење за 30 одсто до 2024, међутим протеклих година овај проблем се погоршао, углавном због зависности земље од фосилних горива, а посебно угља.

Индија је на недавном климатском самиту у Глазгову Цоп26 била у групи земаља које су у задњи минут погурале амандман на споразум да се уместо “постепеног искључења” упише “постепено смањење” угља.

Према анализи организације “Гринпис”, у Делхију загађени ваздух сваке године однесе десетине хиљада живота. Ипак, многи су на то огуглали.

“Ја радим са блатом и прашином као баштован, па не осећам ништа додатно. Мислим да приоритет владе треба да буде ковид, загађење се дешава сваке године”, рекао је за ЦНН Омпракаш Мали (50).

Не марим за смог. Мој приоритет је да зарадим новац, казао је Шеш Бабу (18), физички радник.

Дубеј је указао да се у Индији на загађење ваздуха гледа као на “елитистичко питање”.

“Загађење ваздуха је тихи убица. Нема довољно свести (у земљи). Лјуди не схватају озбиљност тога”, истакао је Дубеј.

Back to top button