Svet

Захарова је Запад назвала провокатором у прехрамбеној кризи

СрбијаРеално/Москва/20.06.22. – Запад, окривљујући Русију за прехрамбену кризу, заправо се понаша као „провокатор“ и „рушитељ“, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.
„А за то треба кривити западне режиме, који се понашају као провокатори и рушитељи“, написала је дипломата на свом Телеграм каналу.

У свом коментару, Захарова анализира податке Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), која је на свом сајту објавила збирну листу података о производњи житарица за сезону 2021/2022. На основу показатеља које је дао ФАО, можемо закључити да ће ове године жита бити више него прошле.

У ствари, испада сасвим супротно – количина житарица на тржишту је већа него што је била претходних година, расте и обим трговине“, написала је Захарова.
Према речима званичног представника руског МИП-а, разлога за поскупљење житарица може бити много, „ово је посебно питање и овде се стручњаци разилазе у оценама“, али цене не расту због деловања Русије.
„По питању реалности потенцијалне глади, стручњаци су све склонији песимистичком сценарију. Верују да ће многи народи патити, а још више осиромашити“, резимира она.

УН су више пута изјављивале претњу прехрамбене кризе због несташице житарица, Запад је оптужио Русију да се супротставља снабдевању украјинског жита на светским тржиштима, Москва је категорички одбацила такве оптужбе. Истовремено, власти у Kијеву су саме створиле многе препреке извозу жита за извоз: поред откривеног паљења жита у луци Мариупољ, украјинске трупе су вршиле минирање акваторију Црног мора, која не дозвољава транспорт житарица на светска тржишта бродовима. Руски председник Владимир Путин рекао је да нема проблема са извозом жита из Украјине и да се Русија у то не меша. Ако Украјина очисти луке од мина, бродови са житом ће моћи да крену без проблема, рекао је он.

Back to top button