Svet

Zaharova: Verifikacija izveštaja Amnesti internešenela o Ukrajini

SrbijaRealno/Moskva/14.08.22. – Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući predstojeću verifikaciju izveštaja Amnesti internešenela, u kojem je ta organizacija optužila ukrajinske trupe za kršenje humanitarnih normi i vojnog prava, rekla je da Zapad nije zadovoljan rezultatima izveštaja, čak i ako činjenice govore drugačije.
„Zato što bi rezultat trebalo da bude drugačiji. Onaj koji odgovara mejnstrimu. Činjenice nikoga ne interesuju. Pošto su rekli da kijevski režim ne puca na civile, znači da ne puca. Antinaučni pristup Ali upravo njeno prisustvo definiše sadašnji zapadni sistem kao diktaturu“, napisala je ona na svom Telegram kanalu.

Ranije je Amnesti internešenel saopštio da će njen izveštaj, koji govori o kršenju vojnog zakona od strane ukrajinskih trupa i nakon čega ga je kritikovao Кijev, proveriti „nezavisni eksperti“, piše dpa, pozivajući se na saopštenje te organizacije. Кako navodi agencija, nemački biro Amnesti internešenela saopštio je da rezultati izveštaja „nisu saopšteni sa delikatnošću i tačnošću“ koja se očekuje od organizacije, uključujući i „naknadnu izjavu i reakciju Međunarodnog sekretarijata na javnost kritika“

Amnesti je rekao da bi želeo da bude „direktno uključen u obradu” kako bi „razumeo šta je pošlo po zlu i zašto, kako bi iz toga naučili i unapredili naš rad na ljudskim pravima”, citirao je izvod iz saopštenja dpa.

Amnesti internešenel je 4. avgusta objavio izveštaj u kojem optužuje ukrajinske trupe za kršenje međunarodnih humanitarnih normi i vojnog prava. Napominje da je ukrajinska vojska rasporedila oružje u škole i bolnice, dovodeći civile u opasnost.

Amnesti internešenel je nevladina organizacija. Njana misija „je da sprovede istraživanje i preduzme mere u cilju sprečavanja i iskorenjivanja grubih kršenja ljudskih prava“. Organizacija dobija sredstva od brojnih vlada i međunarodnih struktura. Među njima su američki Stejt department, britanske vlasti, Evropska komisija. Prema izveštajima medija, američki milijarder Džordž Soroš takođe izdvaja značajna sredstva Amnesti internešenel preko svoje Fondacije za otvoreno društvo, Zaharova telegram

Back to top button