Svet

“ЗАKОН О ИЗБОРУ KРАЈА ЖИВОТА” Нови Зеланд: Грађани изгласали легализацију еутаназије

СрбијаРеално/НОВИ ЗЕЛАНД/ 07.11. – Закон о легализовању еутаназије, који се званично зове Закон о избору краја живота, ступио је на снагу на Новом Зеланду, годину дана након што је скоро две трећине грађана гласало за њега на референдуму.

На Новом Зеланду, због временске разлике, већ је по локалном времену почео понедељак, од када у тој земљи терминално болесне особе могу да затраже асистирано самоубиство, пренео је новозеландски портал РНЗ.

Закон је предложио вођа странке АKТ Дејвид Сијмор, а његова заменица Брук ван Велден рекла је да ће захтеви бити строги.

“Само сам задовољна што ће после вишедеценијског рада активиста за људска права широм Новог Зеланда, људи који ужасно пате на крају свог живота коначно имати избор, саосећање и достојанство у последњим данима живота”, рекла је она.

Брук ван Велденова је навела да очекује да ће на почетку мањи број људи затражити приступ асистираном самоубиству и да ће само мањи број лекара бити вољан да буде део тог процеса.

“Али, као и код свих закона, временом ће све више људи знати да је овај избор доступан и више људи ће му приступити и више лекара ће га прихватити”, рекла је Ван Велден.

Еутаназију ће моћи да затражи свака терминално болесна особа којој је остало мање од шест месеци живота.

Лекари морају да се побрину да пацијент буде добро информисан и да су задовољени сви законски критеријуми.

Back to top button