Izdvojene vestiSvet

Заоштрили се односи Москве и Вашингтона

СрбијаРеално/БРОГРАД/19.11. – Двојица америчких конгресмена, демократа из Тенесија Стив Коен и републиканац Џо Вилсон из Јужне Каролине, донели су резолуцију Представничком дому којом се не признаје изборни легитимитет Владимира Путина ако се кандидује и победи на предстојећим председничким изборима у Русији у пролеће 2024. године.

Они не прихватају спорне измене руског устава којима се бришу досадашњи Путинови мандати (од којих су три већ завршена и овај четврти, који траје и истиче 2024. године) . Овим изменама он има право да се кандидује на председничким изборима 2024, али и на оним 2030.

Амерички конгресмени не признају промене устава којима Путин обезбеђује тако дугу владавину, иако је 78 одсто Руса гласало “за”на референдуму.

Путинов портпарол Дмитриј Песков назвао је предлог резолуције САД “тужним, смешним и агресивним” и да се “не може сматрати пријатељским гестом”.

“Сигуран сам да тако нешто неће проћи у Конгресу, али ако то ипак усвоје, значиће само једно, прекид односа”, рекао је Владимир Џабаров, председник Спољнополитичког одбора руског парламента.

Путин је пре око месец дана рекао да још није одлучио да ли ће се поново кандидовати јер има времена и да не намерава да одговара на питања о свом могућем наследнику.

“Да, устав ми даје такву могућност, али о томе још не размишљам, нити сам донео одлуку. Има времена”, рекао је Путин у недавном интервјуу Хедли Гембл, новинарки ЦНБЦ, на енергетском форуму у Москви.

“Разговори на ту тему дестабилизују ситуацију јер она мора да буде мирна и стабилна, да сви органи власти и све државне структуре и институције раде без стреса и да мирно гледамо у будућност”, нагласио је Путин.

Back to top button