Društvo

Заштитник грађана: Нема основа за даље поступање у случају преминулог притвореника

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 17.12 – Заштитник грађана утврдио је да нема основа за даље поступање и предузимање даљих мера из надлежности овог органа након што је обавио поступак контроле законитости и правилности рада Окружног затвора у Прокупљу поводом тврдњи да је осуђеник Саша Марковић преминуо током издржавања затворске казне јер наводно није добијао адекватну здравствену негу за лечење од инфекције корона вирусом.

Подсећамо да је ОЗ у Прокупљу доставио Заштитнику грађана све неопходне информације о току лечења овог осуђеника из којих је јасно да је имао од првог дана откривања инфекције потпуну здравствену заштиту како од лекара у овој установи, тако и у Општој болници у Прокупљу, где су му урађени сви потребни прегледи код лекара опште праксе, радиолога и инфектолога, који је написао потребну терапију коју је он све време узимао.
„Након пријема тражених информација, на основу сагледавања свих релевантних чињеница од значаја за оцену правилности рада Окружног затвора у Прокупљу, утврдили смо да нема основа за даље поступање Заштитника грађана као ни за предузимање других мера“, наведено је у извештају Заштитника грађана достављеном ОЗ у Прокупљу.

Наглашавамо и да је завод у Прокупљу у потпуности применио протокол који су лекари те медицинске установе наложили како за ово осуђено лице, тако и за друга лица која су имала инфекцију.

Жао нам је што поједини медији нису желели јавност да информишу о свим релевантним чињеницама које смо им ставили на располагање истог трена пошто је Марковић преминуо 3. октобра, а на шта их у оваквим случајевима Закон о јавном информисању и медијима обавезује да извештавају са дужном „новинарском пажњом“.

Дужна пажња је изостала и појавили су се медијски извештаји у којима је овај трагичан догађај искоришћен да се управа овог затвора одмах и унапред прогласи кривом, што се коси са свим стандардима новинарске професије.

Још једном подсећамо да сва лица лишена слободе током пандемије корона вируса добијају потребну негу и терапију и налазе се на приоритетној листи у дијагностици, прегледима и сваком другом медицинском збрињавању у здравственим установама.

Back to top button