Svet

Зауставите рат

СрбијаРеално/Талин/01.03.22. – Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поново је данас апеловао на председника Русије Владимира Путина да заустави војну акцију у Уркајини и истакао да НАТО не жели рат са Русијом.

“НАТО је одбрамбени савез. Ми не тражимо сукоб са Русијом. Наша порука председнику Путину је: зауставите рат, повуците све своје снаге из Украјине и у доброј вери учествујте у дипломатским напорима. Свет заједно са Украјином позива на мир“, рекао је Столтенберг током посете Естонији.

Столтенберг је истакао да је НАТО у овом критичном тренутку заједно са народом Украјине, која се „храбро бори против бруталне и ничим изазване руске инвазије“, преноси Интерфакс Украјина. Подсетио је да су савезници већ применили озбиљне санкције против Русије, а да је алијанса је повећала присуство у земљама чланицама „ради одвраћања и заштите“.

Додао је да ће НАТО појачати напоре “да помогне Украјини да се одбрани”.

“НАТО савезници шаљу Украјини противтенковско оружје, ракете за ПВО и муницију, као и финансијску и хуманитарну помоћ вредне милионе евра”, поручио је Столтенберг.

Back to top button