Svet

Зауставити процес отварања Северног тока 2

СрбијаРеално/Берлин/22.02.22. – Немачки канцелар Олаф Шолц истакао је данас да ће ЕУ данас одговорити на одлуку Русије да призна Доњецк и Луганск, санкцијама, те да је наложио повлачење докумената чиме се спречава додела сертификата за отварање гасовода Северни ток 2.

Шолц је, на конференцији за штампу, казао да ће ЕУ договорити пакетом санкција које ће усвојити данас.

„Ситуација данас је потпуно другачија него пре пар дана и зато морамо да је изнова анализирамо. Замолио сам Министарство привреде да повуче из процедуре документа и тиме онемогући сертификат за гасовод Северни ток 2”, рекао је он.

Шолц је казао да је Европа суочена са тешким данима и да 80 година после Другог светског рата у Европи прети нови рат. „Наша је одговорност да то спречимо. Апелујем на Русију да нам помогне у томе“, објаснио је он.

Истакао је да је важно да ЕУ буде јединствена, и делује усаглашено са САД, те да су санкције нешто што су заједно припремили.

„Ради се о одлучним мерама које предузимамо у вези са акцијом која је сада предузета, а то је признавање Доњецка и Луганска Имамо даље санкције спремне за даље акције“, најавио је он не желећи да залази у детаље.

Back to top button