Region

Завршен Самит у Будви: Потврђена посвећеност мисији Централно-европске иницијативе

СрбијаРеално/БУДВА/3. 12 – У Будви је завршен дводневни Самит председника влада земаља чланица Централно-европске иницијативе, чији је домаћин био премијер Црне Горе Здравко Kривокапић, а чиме је Црна Гора окончала двогодишње предсједавање.

На пленарној сједници Самита, шефови држава, разматрајући ситуацију у региону у свијетлу тренутних околности повезаних са многим аспектима – политичким, друштвеним, економским и еколошким и узимајући у обзир, посебно, изазован период који је обиљежила пре свега пандемија ЦОВИД-19, са трајним здравственим и социо-економским посљедицама, усвојили су Заједничку изјаву, којом се потврђује посвећеност мисији ЦЕИ и истичу заједничке вриједности демократије и владавине права.

У Изјави се наводи, да би ЦЕИ требало да настави да ђелује кроз своју добро успостављену платформу за политички и међувладин дијалог, ојачану парламентарном и економском димензијом, приступом на више нивоа и са више заинтересованих страна, укључујући локалне актере и цивилно друштво као и медије.

Такође, истичу важност стратешких партнерстава са ЕУ, као и унапређену сарадњу са УН и другим заинтересованим странама и њихову заједничку посвећеност да се ефикасно носе са изазовима који превазилазе националне границе, чиме се враћа политичка визија мултилатерализма, повјерења, стабилности и раста.

Back to top button