Srbija

Завршене блокаде у Србији

СрбијаРеално/БЕОГРАД/27.11 – Блокаде саобраћајница, које су данас, на позив организације “Крени Промени” и неколико еколошких удружења, одржане у више градова Србије у знак протеста због Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи, завршене су око 15 сати, јављају извештачи Танјуга.

На неколико места, пре свега у Новом Саду и Шапцу, забележни су инциденти, а било је и полицијских привођења.

У Новом Саду, жандармерија је најпре покушала да пробије блокаду на мосту Дуга, који спаја Нови Сад са Петроварадином преко Дунава, али није успела. Након мањих чарки, приведено је девет особа, које су према првим информацијама пуштени на слободу.

Међу њима је био и један од неформалних лидера блокаде, председник Удружења радника на интернету Миран Погачар.

Иако је тај скуп најављен као својеврсни бунт еколошких удружења, нико од оних који су у томе учествовали није званично саопштио захтеве. Саобраћај на осталим мостовима у Новом Саду се одвијао нормално.

У Шапцу је током блокаде моста на Сави дошло до сукоба између две групе грађана – једних који су протестовали против Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи, и друге која је кренула у Београд, како би присуствовала скупштини СНС-а.

Аутобуси са активистима СНС кренули су у Београд, али им демонстранти нису дали да прођу. Једна особа у багеру покушала је да разбије блокаде због чега је дошло до туче. Активисти СНС су пробили блокаде и растерали демонстранте, који су гађали аутобусе каменицама и циглама.

На приступу аутопуту “Милош Велики”, у Прељини, код Чачка, демонстранти су блокирали магистралу. Председница еколошког удружења “Сувоборска греда” Лјиљана Браловић изјавила је за Танјуг да су захтеви окупљених грађана повлачење спорних закона.

Представници тог удружења најавили су свакодневне блокаде путева док се не повуку поменути закони и поручили да ће дати времена председнику Србије Александру Вучићу да их не потпише.

У Прељини је блокада прошла мирно. Браловић је, међутим, рекла да је на информативни разговор приведен Братислав Симовић, као један од организатора.

Блокаду у Прељини подржао је и председник Двери Бошко Обрадовић, који је рекао да је то само протест упозорења.

“Видећемо шта ће бити следеће у зависности од тога како ће власт реаговати. Председник државе има могућност да не потпише Закон о референдуму и Закон о експропријацији, да их стави ван снаге и врати Скупштини и то би био потез који би могао да буде излазак из ове политичке кризе”, казао је за Танјуг Обрадовић.

Испред Градске општине Пожега приведено је 12 људи који су се окупили са намером да блокирају саобраћајницу, пренео је портал Нова.рс.

У Крагујевцу су демонстранти блокирали део улице Краља Александра Првог Карађорђевића, на раскрсници код Саборне цркве. Они су касније најмање два пута променили локацију протеста. Били су присутни припадници Полицијске управе Крагујевац и све је протекло у миру.

До мањег инцидента је дошло пошто је на путу Крагујевац – Јагодина један од возача који нису могли да прођу, јако ударио у камеру репортера телевизије Н1. Полиција је одмах удаљила возача, легитимисала га и питала сниматеља да ли ће поднети пријаву против изгредника. Н1 наводи да ће то бити урађено вечерас у Полицијској управи Крагујевац.

Back to top button