Svet

Због загађења ваздуха у главном граду Индије затворене школе

СрбијаРеално/ДЕЛХИ/17.11. – Власти у главном граду Индије, Делхију, затвориле су све школе и факултете на неодређено време због све горег нивоа загађења ваздуха.
Грађевински радови су такође забрањени до 21. новембра, али је направљен изузетак за пројекте који се односе на транспорт и одбрану.

Само пет од 11 електрана на угаљ у граду има дозволу за рад.
Нивои ПМ2,5 – ситних честица које могу зачепити плућа људи – у Делхију су далеко виши од безбедносних смерница Светске здравствене организације (СЗО). Неколико делова града забележило је у уторак цифре близу или веће од 400, што је категорисано као “тешко”.

Број између нула и 50 сматра се „добрим“, а између 51 и 100 је „задовољавајућим“, према индексу квалитета ваздуха или АКИ.

Неке школе су већ затворене прошле недеље због загађења, а влада Делхија је рекла да размишља о затварању како би побољшала квалитет ваздуха, јер су густи облаци смога прогутали град.

Комбинација фактора као што су аутомобилске и индустријске емисије, прашина и временски услови чине Делхи најзагађенијом престоницом на свету. Ваздух постаје посебно токсичан у зимским месецима јер фармери у суседним државама спаљују стрниште. Ватромет током фестивала Дивали, који се дешава у исто време, само погоршава квалитет ваздуха. Мала брзина ветра такође игра улогу јер задржава загађиваче у нижим слојевима атмосфере.

Back to top button