Svet

Зеленски: Битка за Севердоњецк једна од најбруталнијих

СрбијаРеално/Кијев/14.06.22. – Жестока битка за Северодоњецк остаће упамћена као једна од „најбруталнијих“ борби које је Европа икада видела, за коју је Украјина платила „застрашујућу“ цену, саопштио је украјински председник Володимир Зеленски, преноси Гардијан.

Украјински председник је ову изјаву дао касно синоћ, током свог ноћног обраћања нацији, у тренутку када су руске снаге близу заузимања Северодоњецка, стратешког града на истоку земље, наводи британски лист.

Он је истакао да ове борбе имају озбиљне последице по цивиле и војску његове земље.

„Цена ове битке“ у људским животима је „за нас веома висока“, нагласио је Зеленски, оценивши да је то једноставно застрашујуће и да ће „битка за Донбас без сумње остати упамћена у војној историји као једна од најнасилнијих битака у Европи“.

Он је поновио и раније молбе за више војне помоћи и тежег наоружања од западних савезника, укључујући САД и Британију.

„Имамо посла са апсолутним злом. И не преостаје нам ништа друго него да кренемо напред и ослободимо своју територију.Свакодневно скрећемо пажњу нашим партнерима да ће само довољан број модерне артиљерије Украјини обезбедити предност и коначно окончање руске тортуре украјинског Донбаса“, поручио је Зеленски.

Он је још нагласио тежње Kијева да ослободи целу своју територију и „отера окупаторе из свих региона“, и напоменуо да је на фронту ширине, сада већ више од 2.500 км, стратешка иницијатива и даље на страни украјинских снага, наводи Гардијан.

Back to top button