Svet

Зеленски дели мржњу бившег украјинског председника Порошенка према Русији

СрбијаРеално/Москва/02.03.22. – Украјински председник Владимир Зеленски дошао је на власт под слоганима мира, али је на крају почео да дели мржњу бившег председника Петра Порошенка према Русији, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за Ал Џазиру.

„Зеленски је дошао на власт под слоганима мира и потребе за спасавањем живота, спречавајући жртве и међу Украјинцима и међу Русима. Међутим, на крају је постао русофобичан као и влада Петра Порошенка“, приметио је он.

Према Лаврову, Зеленски је лагао када је обећао да ће успоставити ред у земљи. „Зеленски није урадио ништа у вези са текућим крвопролићем против сопственог народа. У ствари, лагао је када је обећао да ће успоставити ред пошто су потписани бројни споразуми са представницима Донбаса. Он их је прекршио не трепнувши оком“, нагласио је руски високи дипломата.

Према његовим речима, тренутна ситуација „произлази из одбијања Запада да призна једнако право Русије да организује европску безбедносну архитектуру“. „То је потврђено реакцијом да су кључне земље НАТО-а, односно САД, показале на иницијативе које је руски председник Владимир Путин изнео у децембру 2021. године, истичући потребу да се споразуми спроводе на поштен начин. Приликом избора војних савеза, не треба чинити све што би штетило безбедности било које друге земље. Ова обавеза је одобрена на највишем нивоу, потписана од председника и премијера земаља ОЕБС-а у оквиру Савета Русија-НАТО. Али Запад је оштро одбијао да је примени“, нагласио је Лавров.

„Зеленски је рекао да ће, ако Русија не престане да захтева од Украјине да испуни своје обавезе, размишљати о томе да Украјина добије нуклеарно оружје. То је било мало превише“, додао је он.

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је раније у обраћању на Минхенској безбедносној конференцији да би Kијев могао да преиспита своје обавезе по Будимпештанском меморандуму који предвиђа одрицање од нуклеарног оружја у замену за безбедносне гаранције. Преноси Тасс

Back to top button