Svet

Zelenski i Bajden usaglasili stavove pred sastanak G7

SrbijaRealno/Kijev/12.12.22. – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom nakon što je istog dana imao razgovore sa liderima Turske i Francuske, Redžepom Tajipom Erdoganom i Emanuelom Makronom.

„Stalno radimo sa partnerima“, rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, navodeći da očekuje neke „važne rezultate“ sledeće nedelje nakon niza međunarodnih sastanaka koji će se baviti situacijom u Ukrajini, prenosi Rojters. „Sastanak G7 će se održati danas i Ukrajina će učestvovati, a upravo smo usaglasili naše stavove sa SAD“, saopštio je ukrajinski predsednik posle razgovora sa Bajdenom. Zelenski je naveo da je sa predsednikom SAD razgovarao o potrebi Ukrajine za efikasnim sistemima protivvazdušne odbrane za zaštitu stanovništva.

Bajden je Zelenskom rekao da Vašington daje prioritet naporima za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane kroz pomoć koju može da ponudi, prema saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters. Ranije je Zelenski izjavio da je sa francuskim predsednikom Makronom održao „veoma sadržajan“ razgovor o „odbrani, energetici, ekonomiji, diplomatiji“ koji je trajao više od jednog sata, kao i da je vodio „veoma konkretne“ razgovore sa turskim predsednikom Erdoganom o obezbeđivanju ukrajinskog izvoza žitarica, navodi britanska agencija.

Back to top button