Svet

Zelenski planira sastanak sa Sijem, za sada bez odgovora Kine

SrbijaRealno/Kijev/25.02.23. – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da planira da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, kako bi razgovarali o predlozima Pekinga o okončanju rata u Ukrajini. U obraćanju, povodom prve godišnjice rata u Ukrajini, on je juče rekao da kineski predlog signalizira da je Peking uključen u potragu za mirom, prenosi BBC.

„Zaista želim da verujem da Kina neće isporučivati oružje Rusiji“, rekao je Zelenski. Kineski plan, koji je Ministarstvo spoljnih poslova objavilo juče, poziva na mirovne pregovore i poštovanje državnog suvereniteta svih zemalja. Dokument od 12 tačaka ne navodi izričito da Rusija mora da povuče svoje trupe iz Ukrajine, a takođe osuđuje upotrebu „jednostranih sankcija“, što se smatra prikrivenom kritikom ukrajinskih saveznika na Zapadu, ocenjuje BBC. Kineski predlozi su usledili posle posete visokog diplomate te zemlje Vang Jia Moskvi, gde se u sredu sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Rusija je pozdravila kineski mirovni predlog. „Delimo stavove Pekinga“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi. Kineske vlasti do sada nisu zvanično odgovorile na poziv Zelenskog da se sa sastane sa Sijem.

Back to top button