Svet

Zelenski pozdravio odluku MKS da izda nalog za hapšenje Putina

SrbijaRealno/Kijev/18.03.23. – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku Međunarodnog krivičnog suda da izda naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i komesarke za prava deteta Marije Lvove-Belove.

„Imamo značajnu odluku Međunarodnog krivičnog suda u slučaju koji ima realne izglede. Ovo je istorijska odluka koja će dovesti do istorijske odgovornosti,“ poručio je Zelenski u noćnom video obraćanju, preneo je Si-En-En. Ukrajinski predsednik je rekao da istrage njegove zemlje takođe sugerišu da je Kremlj imao direktnu umešanost u prisilnu deportaciju dece u Rusiju. „U krivičnom postupku koji istražuju naši policajci, već je evidentirano više od 16.000 slučajeva prisilne deportacije ukrajinske dece od strane okupatora. Ali stvarni, ukupan broj deportovanih može biti mnogo veći“, rekao je on.

„Ovakva zločinačka operacija bila bi nemoguća bez naređenja najvišeg lidera terorističke države,“ ocenio je predsednik Ukrajine. Zelenski je zahvalio MKS-u i glavnom tužiocu Karimu Kanu i prisilnu deportaciju dece nazvao „zlom“. Ukrajinski zvaničnici su do sada uspeli da vrate 300 dece koja su nasilno deportovana u Rusiju, navodi Si-En-En.

Back to top button