Svet

Zelenski se zahvalio EU na pomoći Ukrajini

SrbijaRealno/Moskva/09.02.23. – Volodimir Zelenski govorio je danas na posebnoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Briselu, koja je prethodila dvodnevnom sastanku šefova država i vlada Evropske unije.
“Evropa ima sreću da u ovoj sali, u najvećem parlamentu u Evropi, apsolutna većina ima apsolutnu većinu principa i snage. Naša Evropa daje svetu evropski način života, način života, pravila života. Ovo je kada su svi bitni, kada države imaju pravo da budu društvene, i otvoreno društvo. Кada se granice ne krše, a ljudi veruju u sutra. Ovo je naša Evropa. I ja sam sada ovde da zaštitim naš put do kuće, “, obratio se prisutnima Zelenski.

On je takođe napomenuo da se Ukrajina približava pristupanju Evropskoj uniji i izrazio uverenje da će definitivno postati članica asocijacije. Pored toga, Zelenski je zahvalio liderima EU na velikoj pažnji prema događajima u Ukrajini i zajedničkoj borbi za slobodnu i nezavisnu Evropu. „Evropa će uvek ostati slobodna dok smo zajedno. Hvala svima, pozivam vas sve u Ukrajinu“, zaključio je Zelenski svoj govor.

Ranije je objavljeno da će Zelenski učestvovati na samitu EU u Briselu, koji se održava od 9. do 10. februara.
Ranije je nemački kancelar Šolc rekao da sve zemlje koje žele da se pridruže Evropskoj uniji moraju prvo da ispoštuju kriterijume vladavine prava, demokratije, poštovanja ljudskih prava i borbe protiv korupcije.

Zelenski je 28. februara prošle godine potpisao aplikaciju za pristupanje Ukrajine EU. Šefovi država i vlada Evropske unije na samitu u Briselu 23. juna odobrili su Ukrajini i Moldaviji davanje statusa kandidata za pridruživanje uniji. Da bi započele pregovore, zemlje treba da ispune niz uslova, uključujući reforme i jačanje borbe protiv korupcije.
Dobijanje statusa kandidata samo je početak prilično dugog puta ka pridruživanju EU. Turska je kandidat od 1999, Severna Makedonija od 2005, Crna Gora od 2010, a Srbija od 2012. Hrvatska je bila poslednja zemlja koja se pridružila EU 2013. godine, desetogodišnjeg procesa, prenosi Ria

Back to top button