Svet

Zelenski: Ukrajina mora da se bori da dobije moderne tenkove

SrbijaRealno/Kijev/20.01.23. – Ukrajina će i dalje morati da se bori da obezbedi savremeno teško naoružanje, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon što savezničke nacije nisu uspele da se dogovore da li će poslati tenkove nemačke proizvodnje “Leopard”.

“Svaki dan činimo sve da postane očiglednije da nema alternative donošenju odluke o tenkovima”, rekao je on u večernjem video obraćanju, preneo je Rojters. Zelenski je rekao da će sastanak u Ramštajnu ojačati otpor Ukrajine i izrazio uverenje da će saveznici podržati Kijev koliko god je to moguće. Na sastanku u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj ranije danas nije doneta odluka o slanju tenkova “Leopard 2” u Ukrajinu, izjavio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus prethodno je negirao na sastanku vojnih lidera u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn da Berlin jednostrano blokira isporuku tenkova “Leopard” Ukrajini i dodao da će nemačka vlada biti spremna da brzo reaguje po tom pitanju ako se postigne konsenzus među saveznicima.

Back to top button