Svet

Земур нападнут на првом предизборном скупу

СрбијаРеално/ПАРИЗ/6.12 – Француски председнички кандидат крајње деснице Ерик Земур нападнут је на свом првом предизборном скупу.

Док се 63-годишњи Земур кретао кроз гомилу до бине, мушкарац га је накратко зграбио за врат пре него што су интервенисали службеници обезбеђења.

Локални медији јављају да му је повређен зглоб и да су му лекари одредили девет дана мировања.

Бивши новинар и стручњак познат је по својим контроверзним ставовима о мигрантима и Другом светском рату.

Након вишенедељних спекулација, Земур је у уторак најавио своју кандидатуру на француским председничким изборима 2022.

Инцидент у којем је Земур нападнут био је један од неколико насилних током догађаја, одржаног у недељу увече у Конгресном центру североисточно од престонице Париза.

На скупу се, према извештајима, појавило око 10.000 људи. Хиљаде демонстраната против крајње десничарског политичара, марширало је градом, а полиција је ухапсила десетине.

Земур је стигао око 17:30 (16:30) по локалном времену и нападнут је док се пробијао кроз гомилу. Полиција је брзо реаговала и уклонила нападача.

Портпарол његове новонајављене странке рекао је за лист Фигаро да планирају да поднесу жалбу и похвалио Земурову „храброст“.

Земур је наставио да држи свој говор након инцидента. Његове присталице су бацале столице на демонстранте који су носили мајице са антирасистичким слоганима.

„Ако победим на овим изборима, то неће бити још једна ротација власти, већ поновно освајање највеће земље на свету“, рекао је он окупљенима током дугог говора.

Политичар крајње деснице је такође критиковао политичке елите и медије.

„Ја једини браним слободу мисли, слободу говора“, изјавио је он, одбацујући оптужбе о фашизму, расизму и мизогинији. Земур је у прошлости био осуђен за говор мржње.

Ерик Земур је најбрже растући кандидат за предстојеће председничке изборе у Француској.

Back to top button