Politika

Жиофре: ЕУ жели Србију и Западни Балкан,то је корисно за све

СрбијаРеално/БЕОГРАД/16.12 – Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре поручио је данас да ЕУ и њене државе чланице желе да Србија и Западни Балкан постану део Уније, истичући да је то корисно за све.

“Заједно смо јачи и можемо да одговоримо на изазове који нас чекају, као што су климатске промене, миграције, регионална стабилност, проблеми у области здравства.Само заједно можемо да градимо и праведнију будућност за генерације које долазе“, рекао је Жиофре на пријему поводом почетка шестомесечног француског председавања Саветом ЕУ од 1. јануара 2022.

Честитао је Словенији на председавању у претходних шест месеци и на одличном послу у оквиру Савета у тешким тренуцима и на томе што је тему проширења задржала на високом месту међу приоритетима политичке агенде ЕУ.

“Охрабрени смо што ће се француско председавање ЕУ наставити са истом одлучношћу и што смо чули снажно ангажовање председника Емануела Макрона“, рекао је Жиофре на пријему у Амбасади Француске.

Истакао је да је одлуком о отварања кластера ЕУ послала снажан политички сигнал Србији и додао да то потврђује да су преговори о придруживању процес који је заснован на заслугама и да ЕУ констатује напредак Србије у спровођењу реформи.

Жиофре је пожелео успех Француској током наредног шестомесечног председавања и поручио да може да рачуна на заједнички рад и сарадњу како би се, каже, постигли опипљиви резултате када је реч о проширењу и друге важне теме за Србију и њене грађане.

Back to top button